GALERII ⟩ NATO velotuur jõudis Tartusse

Armas Riives
, reporter
Copy

Eile startisid Tallinnast poolsada liitlaste sõdurit ja ohvitseri, et sõita teine NATO Velo jalgrattatuur mööda Eestit. Tänaseks jõudsid ratturid Tartusse, sõdurite seas ka president Kersti Kaljulaid. 

Seekordsel NATO jalgrattatuuril osalevad kuni kümne liitlasriigi esindajad, lisaks Baltimaadele ka Poolast ja mujalt. Tuur kestab seitse päeva.

Pealinnast liikus NATO Velo Rakverre ja jõudis tänaseks Tartusse. Homme liigub tuur edasi Viljandi, Pärnu ja Haapsalu kaudu Paidesse. Seal osalevad ratturid Võidupüha tähistamisel, misjärel võetakse rataste alla tagasitee Tallinnasse. Kokku saab läbitud ligi 1100 kilomeetrit.

«NATO Velo 2020 oli imeline kordaminek ning me loodame sedasama ka tänavu,» ütles NATO eelpaigutatud vägede ülem Eestis kolonel Dai Bevan.

«Seekord lööb lisaks eestlastele kaasa nii Poolasse kui ka teistesse Baltimaadesse paigutatud liitlasüksuste sõdureid ja ohvitsere, aga neid tuleb ka mujalt. Kuna osalejatering on niivõrd avar, kujutab üritus endast jõulist demonstratsiooni NATO pühendumusest sellele regioonile – ühtsuse ja koostöö vaimu demonstratsiooni nende riikide vahel. Lisaboonusena saame rattasadulast imetleda Eestimaa maakohtade ilu ning külastada nii suuremaid kui ka väiksemaid linnu,» rääkis kolonel Bevan.

20. juunil ratturite Pärnusse ja hiljem Tallinnasse saabudes on kohalikel võimalus tutvumisüritusel vestelda liitlaste lahingugrupi sõduritega, näha üht-teist nende lahinguvarustusest – käsirelvadest soomukiteni – ning kuulda rohkem üksuse ülesannete kohta Eestis.

«NATO esmane ülesanne siin Eestis ning ülejäänud Baltimaades ja Poolas on loomulikult oma panuse andmine nende riikide kollektiivkaitsesse, samuti võimalike vastaste heidutamine,» ütles kolonel Bevan. «Aga samuti on väga oluline Eesti inimestega paremini haakuda, anda edasi oma sõnumid ning tõestada omalt poolt, et siin kogetud soe vastuvõtt ja toetus on ära teenitud,» jätkas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles