Linlased saavad uudistada uut viita, et siis kaaluda, kas auto hoovi jätta (1)

Copy
Raekoja platsi ja Küüni tänava nurgale on paigaldatud uue viidaüsteemi esimene näidis.
Raekoja platsi ja Küüni tänava nurgale on paigaldatud uue viidaüsteemi esimene näidis. Foto: Kristjan Teedema

Raekoja platsile on paigaldatud Tartu uue viidasüsteemi esimene näidis. Suve jooksul tuleb kaks samasugust Rüütli tänava lõppu. Viidasüsteemi loojad teevad seejärel uuringu, et süsteemi loetavus ja tehnilised lahendused enne kõigi viitade valmistamist järele proovida.

Viidasüsteem «15 minuti Tartu» arvestab jalgsi ning rattaga liikuja vajadusi ja liikumisteid. See tugineb 2018. aastal valminud kasutajauuringule ning 2020. aastal valminud disainilahendusele. Viidasüsteemi autorid on Disainiosakond ja Stuudio Stuudio.

Viidasüsteemi disainilahendus on Tartu linnapildis praegu juba kasutusele võetud rattaringluse infotulpadel ja bussipeatustes.

Viitade viit.
Viitade viit. Foto: Kristjan Teedema

Tartu uue viidasüsteemi visuaalse keele, graafilise disaini, sõnumite, sisutekstide, kaartide ja tootedisaini väljatöötamisel on lähtutud põhimõttest, et kõik viidad, ühistranspordi infokandjad ja rattaringluse tootemid oleksid silmatorkavad ja rakendaksid kaasava disaini põhimõtteid.

«15 minuti Tartu» süsteemi eesmärk võiks uurijate veendumusel olla autokasutajate suunamine 15 minuti raadiuses jalgsi liikuma ning autojuhi tajus olevate suurte ja sirgete tänavate asendamine mitmekesisemate teekondadega, mida autoga läbida ei saaks.

Liikumisviisi muutmiseks on vaja auto vähem atraktiivseks teha ning tõsta sõitjate teadlikkust muudest liikumisviisidest. Põhiline, millega põhjendatakse auto eelistamist teistele liikumisviisidele, on ajakulu.

Autojuhid tajuvad tihti jalgsi läbitavate vahemaade ajakulu tegelikust suuremana. Pole sugugi kindel, kas põhjus on vähene teadlikkus või hoopis teadlik enesepetmine autosõitude õigustamiseks.

Autojuhtide teadlikustamine Tartu lühikestest vahemaadest ning mugavatest teekondadest annab neile tõuke vähemalt neid väikesi vahemaid jalgsi käia. Moodsast viidasüsteemist loodetakse uute harjumuste tekkimiseks head kasu.

Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles