Estonian Fashioni festivali avapaugu annab Tartu vanim moeetendus

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Täna algab otseülekandena Estonian Fashion Festival.
Täna algab otseülekandena Estonian Fashion Festival. Foto: MTÜ Eesti Moe Festival

Noordisainerite töid tutvustaval Estonian Fashioni festivalil saab kolmel järjestikusel päeval algusega kell 19 jälgida moeetendusi olenemata asukohast. Avapaugu festivalile teeb kõrgema kunstikooli Pallas moeetendus «Mood-performance-tants», mis moepoodiumi asemel näitab esimesena Eestis interaktiivset 360-kraadist virtuaalreaalset lahendust.

Homme jätkab moeetendustest koosnevat ürituste sarja Viljandi kultuuriakadeemia etendus «OmaMood» ning festivali lõpetab 11. juunil Tartu loomemajanduskeskuse ellu kutsutud Antoniuse moeetendus. Koroonapandeemiast tulenevate piirangute tõttu näidatakse ka teisi Estonian Fashioni programmi kuuluvaid moeetendusi vaid otseülekandena.

Julgete ja teatraalsete lahenduste poolest tuntud «Mood-performance-tants» üllatab ka seekord uudse lähenemisega. Nimelt saab sel aastal publik valida mida, kuidas ja kui pikalt vaatab. Erinevalt tavapärasest saab sel moeetendusel 360°-keskkonnas ringi liikuda modellide vahel ja lisaks näha kõike seda, mis muidu jääb etenduse kontekstis varjatuks.

Moeetenduse produtsendi Kerli Jõe sõnul mängis olulist rolli sellise lahenduse väljatöötamisel viimasel aastal kehtinud ühiskondlikud piirangud. «Seesugustes tingimustes leidsime originaalse lahenduse etendusele ka eelmisel aastal, kui tegime moe- ja tantsukunsti ühendavad lühifilmid. Sel aastal samas formaadis me jätkata ei soovinud, sest see ei tundunud enam värske ega inspireeriv. Otsisime teistsugust formaati, milles säiliks turvaline keskkond etenduse kogemiseks, aga suureneks vaataja vabadus,» selgitas Jõgi kontseptsiooni tagamaid.

Liikuvale pildile vajaliku meigi, soengu ja stilistika loomine on proovikivi kogu meeskonnale. Make-Up Atelier Paris Estonia koolitaja Merlin Alberti juhendamisel loodi meigid kõigile kolme moeetenduse kollektsioonidele. Kui eelmine aasta oli «Mood-performance-tants» esimene, mille tarvis tuli luua videomeik, siis virtuaalse lahenduse puhul on jumestusel veelgi kandvam roll. Merlin Alberti sõnutsi oli loomisprotsess pikk, ent inspireeriv. «Koostöös videograaf Andero Kalju ning etenduse loovjuhiga sündis modellidele naturaalset ilu rõhutav meik, mis püsiks samas taktis moeloominguga.»

Etendusel «Mood-performance-tants» saab näha kunstisugemetega kollektsioone moedisaineritelt Kondrat Hechtilt, Rytis Beigalt ja Lisette Laanojalt. Lisaks näitavad oma lõputöid Pallase tudengid Claire Aunison, Kelin Kuznetsova, Liisa Lääne, Malle Soosaar, Liis Tisler, Anni Vallsalu ja Iris Krantsiveer.

Otseülekannet saab näha Estonian Fashioni Facebooki lehelt https://www.facebook.com/estonianfashionfestival

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles