VIDEO ja GALERII ⟩ Ultrasportlane Rait Ratasepp täitis eesmärgist pool: viie ööpäevaga 10 maratoni

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Kui 25. mai hommikul oli ultrasportlane Rait Ratasepp Tartu Terminali Raadi tankla juures valmis liikuma uue eesmärgi poole, läbimaks järgmise 10 päeva jooksul 20 maratoni, siis seatud eesmärgini ta vihmaste ilmade tõttu ei jõudnud. Seda tuli tal täna, 30. mail kurbusehelk silmis paraku tunnistada.

Oma uhkeks saavutuseks saab ta nüüd aga ikkagi lugeda viie ööpäevaga läbitud kümmet maratoni, mida ta varem ette võtnud ei ole, ja tavainimese meelest on see lausa üliinimlik pingutus.

Kümnes maraton algas täna hommikul Tartu Terminali Raadi tankla juures kell 6 ja lõppes kell 9.29. Virge Ratasepp, kes ootas finišijoonel koos poja Rasmusega oma abikaasat viimaselt ringilt, märkis ka, et otsus lõpetada poole peal sündis pärast neljandat päeva ja eks selle adumine tõi mehele korraks isegi pisara silma.

«Rait ei ole harjunud ebaõnnestumistega, aga küllap oli see vajalik kogemus, millest on edaspidiseks palju õppida,» ütles Virge Ratasepp. «Kümnest maratonist kuus esimest läbis ta alla kolme tunni, ent tervise huvides ja mõeldes järgmistele katsumustele tuli tal seekord piir tõmmata.»

Finišis oma esimest õnnitlejat Virge Rataseppa kallistamas.
Finišis oma esimest õnnitlejat Virge Rataseppa kallistamas. Foto: MARGUS ANSU / PM / SCANPIX BALTICS

Rait Ratasepp lisas intervjuud andes seda, et ta võtabki endale selliseid eesmärke, mille kohta stardijoonelt vaadatuna ei saa alati öelda, et need kindlasti täituvad. «Natuke peab ka õnne olema, ja seekord ei vedanud ilmaga,» nentis ta.

Kümnest maratonist viis tuli joosta vihma käes, iga niisugune maraton tõi juurde ühe villi, kokku kaotas ta viis varbaküünt ning külma ilma ja vihma tõttu oli energiadefitsiit suur.

Rait Ratasepale on ultraspordi tegemise üks eesmärke näidata, et ultrasport on samasugune sport nagu teisedki alad, mida on võimalik teha kiiresti ja maksimaalse saavutuse peale, mitte lihtsalt niisama kulgedes. Tema saab topeltpingutusest topeltnaudingu ja sellest tundest on raske loobuda.

Ultramees Rait Ratasepp lõpetas täna hommikul 10. maratoni, esimest alustas ta viis ööpäeva tagasi ehk 25. mail. Siin koos poja Rasmusega finišipaigas.
Ultramees Rait Ratasepp lõpetas täna hommikul 10. maratoni, esimest alustas ta viis ööpäeva tagasi ehk 25. mail. Siin koos poja Rasmusega finišipaigas. Foto: MARGUS ANSU / PM / SCANPIX BALTICS

Alati ootab teda finišis ka poeg Rasmus, kes on ta sportlaskarjääris suur motivaator.

Rait Rataseppa ootavad nüüd ees vere- ja lihasvõimekuse näitajate analüüsid koos Synlab Eesti ja Tartu ülikooli teadlastega.

TULEMUSED

Rait Ratasepp pojaga.
Rait Ratasepp pojaga. Foto: MARGUS ANSU

Päev 1

maraton 02:45:58

maraton 02:53:20

Päev 2

maraton 02:58:01

maraton 02:58:57

Päev 3

maraton 02:58:14

maraton 02:58:38

Päev 4

maraton 03:11:02

maraton 03:36:14

Päev 5

maraton 03:31:18

maraton 03:29:53

Allikas: Virge Ratasepp

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles