Eesti looduse mõttekoda alustab sarja ettekandega märgalade taastamise vajalikkusest

Tartu Postimees
Copy
Rannaniit Pärnus.
Rannaniit Pärnus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Täna, 27. mail kell 15.30 toimub Eesti looduse mõttekoja sarja esimene loeng. Eesti kõrgkoolides kaitstud loodusteaduslikke doktoritöid kõigile huvilistele tutvustava sarja avaettekande «Suunisliigid märgalakoosluste taastamisel» peab Elin Soomets Tartu ülikoolist. 

Soometsa uurimus käsitles looduslike märgalade taastamise vajalikkust. «Minu doktoritöö põhines ümbritseva keskkonna muutustele väga tundlike kahepaiksete ja rannaniidu kahlajate elupaikade jälgimisel,» tutvustas autor oma tööd.

«Andsin ka täpsed soovitused, mida tuleks märgalade taastamisega tegelevatel organisatsioonidel väikeveekogude, soode ja kuivendatud rannaniitude taasloomisel arvesse võtta.» Tema sõnul võiks uurimusest abi olla näiteks ELFil ja RMK-l.

Eesti looduse mõttekoja loengusarja üks eesmärke on tutvustada doktoritöödes tehtud avastusi eesti keeles ja võimalikult kompaktselt. «Ettekanded on suunatud kõigile huvilistele, sh organisatsioonidele ja ettevõtetele, kelle tegevus on loodusega seotud,» rääkis looduseuurijate seltsi (LUS) president ja Eesti looduse mõttekoja üks eestvedajaid akadeemik Urmas Kõljalg.

«Ma loodan väga, et neid andmeid, mida meie noored teadlased on kogunud, ja uurimusi, mis nende põhjal on tehtud, võetakse keskkonda puudutavate otsuste tegemisel arvesse. Seetõttu peamegi vajalikuks neid laiemale avalikkusele tutvustada,» lisas ta.

Enne suve on kavas veel üks ettekanne. 10. juunil räägib Tauri Arumäe Eesti maaülikoolist lähemalt aerolidari ehk aerolaserskanneri kasutatavusest metsaressursi kirjeldamisel.

Esimest ja teist loengut saavad huvilised kuulata Tartu ülikooli raamatukogu konverentsikeskuses ning otseülekandes Tallinna ülikooli akadeemilise raamatukogu Uno-saalis. Nendest teeb reaalajas ülekande UTTV ning hiljem saab neid järelvaadata LUSi kodulehelt.

LUSi koostööpartnerid on selles projektis peale Tartu ülikooli, Eesti maaülikooli, Tallinna ülikooli, Tallinna tehnikaülikooli ning Eesti nelja suuremat ülikooli ühendava doktorikooli veel teaduste akadeemia, Tartu linn, TÜ raamatukogu ja EKI.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles