Tartu kultuuriuudised

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Sopran Pirjo Jonas.
Sopran Pirjo Jonas. Foto: Mirjam Veisner

Hooaja lõppkontserti vahendab kuulajaile raadio

Vanemuise sümfooniaorkester ja Eesti Kontsert annavad täna kell 19 hooaja lõppkontserdi. Muusikahuvilistel tuleb helisid edastavas aparaadis üles otsida Klassikaraadio, mis teeb kontserdilt otseülekande. Kavas on Heino Elleri D-duurne pidulik avamäng ja Pjotr Tšaikovski kuues, pateetiline sümfoonia, dirigeerib Vanemuise muusikajuht ja peadirigent Risto Joost.

Dirigent peab märgiliseks, et Elleri avamängu on peale 75-aastast pausi võimalik taas kuulata. Helilooja komponeeris teose märtsipommitamises kannatada saanud Estonia kontserdisaali taasavamiseks juulis 1946. Esiettekanne Eesti Raadio sümfooniaorkestri esituses Roman Matsovi dirigeerimisel jäi ühtlasi seni ainukeseks kohtumiseks publikuga. Käsikirjalised noodid võttis just nüüdse kontserdi pärast digiteerida Vanemuise noodikogu spetsialist Jaan Kiiv. Tšaikovski kuues sümfoonia jäi helilooja luigelauluks ja on kokkuvõte kõigist tema otsinguist sümfoonilises muusikas.

Vanemuise teate kohaselt toimub mõlema teose lavaettekanne aasta pärast, järgmise hooaja lõppkontserdil. Lisaks neile kahele tuleb samal õhtul ka Arvo Pärdi «Tabula rasa» esitamisele loodetavasti publiku ees. TPM

Corelli Music toob Pirjo Jonase kirikus kuulajate ette

Kontserdiagentuur Corelli Music jätkab oma tegevust sarja «Kirikupühad Maarjamaal» nelipühade kontsertidega «Pühadesäras Maarjamaa» 24. mail kell 19 Tallinna Jaani ja 25. mail kell 19 Tartu Jaani kirikus. Sopran Pirjo Jonas, Corelli barokk­orkester ja dirigent Martin Sildos toovad publiku ette pühadeks sobiva barokkmuusika kava. Kehtivad ka kõik 28. ja 29. detsembriks ostetud piletid.

Et Corelli Music liitus aprillis alanud PAI-kampaaniaga meditsiiniõdede ja hooldustöötajate tänamiseks, on alates juunist PAI-kaartidega võimalik kuulata kõiki Corelli kontserte aasta lõpuni.

Eelpaitusena saavad 24. ja 25. mai kirikukontsertidele kõik tervishoiutöötajad soetada sooduspileti. TPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles