Kutsekooli noorte toodang jõuab müüki

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese kursuse ärikorralduse õpilased hakkasid kohe oma äri ajama. Pildil poe idee elluviijad Anu Valge (vasakult), Mari Venski, Hans Tamberg, Siim Kannus, Anne-Maria Krüünvald, Gerttu Trolla, Laura Luik, Triinu Olm ja Raido Ülper.
Esimese kursuse ärikorralduse õpilased hakkasid kohe oma äri ajama. Pildil poe idee elluviijad Anu Valge (vasakult), Mari Venski, Hans Tamberg, Siim Kannus, Anne-Maria Krüünvald, Gerttu Trolla, Laura Luik, Triinu Olm ja Raido Ülper. Foto: Sille Annuk

Kümme kutsehariduskeskuse noort panid pead kokku, et teha pood, kus müüdaks nende koolikaaslaste kätetööd ja loomingut.

Ärikorralduse esimese kursuse õpilaste tehtav pood Vibes avatakse juba vähem kui kahe nädala pärast, 13. veebruaril ning osta saab sealt noortepäraseid rõivaid ja mööblit.

Pood asub kooli Kopli tänava õppehoone C-korpuses, kust pind saadi tasuta.

Üks projekti teostajaid Mari Venski ütles, et alustamiseks on see ideaalne. Teine osaline Anu Valge kinnitas, et vähemalt oma õpilaste läbivool on nii suur, et pood ennast õigustaks, ja pealegi on samas hoones juuksurisalong ja hotell, kus käib rahvast väljastpoolt.

Töö käimas

Venski rääkis, et praegu käib kiire kauba valmistamine. Õmblusõpilased disainisid rõivad ise ning «poodnikud» vaatasid need igaks juhuks üle. «Need on üldiselt üksikeksemplarid,» rääkis Venski. Nii et igat eset kõigis suurustes sealt kindlasti ei leia.

Soovi korral aga saab õmblejalt endale paraja rõiva tellida või paluda ümber teha. Samamoodi on ka mööbliga – osta võib poes olemasolevat või tellida endale sobiv.

Projekti liige Raido Ülper rääkis, et mööbli ja rõivaste koosmüümise taga on tegelikult praktiline kaalutlus, sest näiteks nii riiuleid kui laudu saab kasutada riiete demonstreerimiseks.

Lisaväärtuseks on Valge sõnul ka see, et kui mõni mööbliese ära ostetakse, saab selle asendada uuega ning poe kujundus on seega pidevalt värske.

Tööd jätkub kõigile kümnele noorele ka pärast poe avamist. Ülesanded on ära jagatud: kes tegeleb raamatupidamisega, kes turundusega, kes hoiab kauba valmimisel silma peal.

Ise nad ei müü, see jääb esialgu kutsehariduskeskuse hotelli administraatorite ülesandeks. Hiljem on plaanis kaasata ka teisi õpilasi. Noored ei tea veel praegu, mis päevadel ja kellaajal pood hakkab lahti olema, see alles selgub.

Projekt sai alguse tänu kutsekooli karjäärinõustamiskeskuse loodud ettevõtluse huviklubile. Karjäärinõustamiskeskuse juhataja Martin Medar rääkis, et pood on paegu huviklubi projektidest kõige arenenum ja elujõulisem.

Ettevõtlusklubi teistel õpilastel on plaanis korraldada lasteüritusi, kuid nende äriplaan on veel pooleli. Ühel rühmal olid mõtted seoses jahtklubiga, see aga läks erastamisele ning nii lendasid ka plaanid vastu taevast.

Esimene pood

Kutsehariduskeskuse direktor Andrus Kompus rääkis, et nende õpilaste toodangut müüakse juba nüüdki, kuid üldjuhul tellimustöid. Sellist kauplust, nagu noortel praegu plaanis, ei ole kunagi varem olnud.

«Meil oli plaanis avada linnas selline kauplus, kus meie õpilaste toodangut müüakse, aga ühel ja teisel põhjusel lükkus see edasi,» ütles Kompus.

Direktori sõnul oli ärikorralduse õpilaste omaalgatus väga teretulnud, sest võimalus oma toodangut müüa mõjub tegijatele motiveerivalt ning tuleb ka nende õppetööle kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles