Tartu vald sai juurde kaks avalikku elektriautode laadurit

Lenel Karu
, reporter
Copy
Foto: Priit Luts/ Eesti Energia

Enefit Volt paigaldas märtsi lõpus koos Tartu vallavalitsusega Kõrveküla ja Tabivere koolide juurde uued avalikud elektriautode laadurid. Uued Enefit Volt laadurid asuvad värskete Kõrveküla ja Tabivere koolide juures ning on võimsusega 22 kW. Mõlemas paigas saab korraga laadida kahte elektriautot.

Enefit Volt äriarendusjuhi Kert Pääbo sõnul said laadurid paigaldatud koos Tartu vallavalitsusega, kellelt tuli esmane initsiatiiv. «Tartu vald on oma uuendusmeelsusega eeskujuks ka teistele omavalitsustele, sest uute koolihoonete projekteerimisel planeeriti kogu ümbritsev keskkond tervikuna ning projekti kavandati kohe ka elektriautode laadurid. See muutis kogu hilisema paigaldusprotsessi sujuvaks ja kiireks,» sõnas Pääbo.

Tartu abivallavanema Tarmo Raudsepa sõnul on elektriautodele laadimislahenduste võimaldamine valla jaoks selge prioriteet. «Teades, et mitmed maailma suurimad autotootjad on lubanud selle kümnendi jooksul lõpetada sisepõlemismootoritega autode tootmise, on Tartu vald võtnud eesmärgiks võimalikult vara valmistuda elektriautode laialdasemaks kasutuselevõtuks,» märkis Raudsepp.

Kuna Kõrveküla kooli ja Tabivere kooli parkla ehitus oli igal juhul planeeritud, oli mõistlik ja säästlik kohe rajada ka laadimisvõrgu jaoks vajalik taristu. Projektis arvestati ka sellega, et parklatesse oleks võimalik nõudluse kasvamisel ilma uue kaabelduse ehitamiseta hõlpsalt laadureid juurde lisada.

Kokku on Enefit Voltil Tartumaal tänaseks 24 laadurit ning lähiaastal võib see number veelgi kasvada. Ühtlasi vahetati aprilli alguses välja üks kahest Tartu Lõunakeskuses asuvast kiirlaadurist. Uuenduse käigus tekkis olemasoleva 50 kW kiirlaaduri kõrvale võimalus laadida uues 50 kW kiirlaaduris lisaks Jaapani standardile ka Euroopa standardiga elektriautosid.

«Analüüsime kogu aeg tarbijate vajadusi ja tagasisidet ning kaalume selle põhjal võimalusi laadimispunktide uuendamiseks ja laiendamiseks, seda ka Tartumaal. Usun, et järjepideva laadimisvõrgustiku arendamisega kasvab ka inimestes kindlus ja soov soetada endale elektriauto, sest laadimisvõimalused on igal pool kõikidele automudelitele,» kommenteeris Pääbo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles