Tartu ülikooli meditsiiniteadlane lisati naissoost tippteadlaste portaali

Tartu Postimees
Copy
Anestesioloogia ja intensiivravi teadur Annika Reintam Blaser.
Anestesioloogia ja intensiivravi teadur Annika Reintam Blaser. Foto: Erakogu

Tänavu lisati edukate naisteadlaste portaali AcademiaNet Tartu ülikooli meditsiiniteaduste valdkonnast anestesioloogia ja intensiivravi teadur Annika Reintam Blaser.

Eesti teadusagentuuri tegevjuht Karin Jaanson ütles, et kuigi üha enam on märgata naisi nii otsustuskogudes kui ka tippjuhtide hulgas, on veel palju arenguruumi, et naisteadlased saaksid teaduse edendamises meestega samaväärselt kaasa lüüa. «AcademiaNet portaal on suurepärane võimalus suurendada meie tublide naisteadlaste nähtavust üleilmselt,» sõnas ta.

Eesti teadusagentuur esitas 2021. aastal portaali AcademiaNet 48 Eesti teadlase nimed, nende hulgas oli Annika Reintam Blaser.

Reintam Blaser on intensiivravi arst, kes on töötanud Tartu ülikooli kliinikumis, Ida-Tallinna keskhaiglas ja Berni ülikooli haiglas ning praegu töötab Šveitsis Luzerni haigla intensiivravikeskuses vanemarstina. Kogu selle aja on Blaser olnud seotud ka Tartu ülikooli kliinilise meditsiini instituudi anestesioloogia ja intensiivravi kliinikuga.

Tema teadustöö fookuses on gastrointestinaalne puudulikkus intensiivravihaigetel. Uurimistsükkel seedetrakti puudulikkusest sai alguse tema doktoritööst (kaitstud 2008. aastal), mille käigus käivitati intensiivravihaigete andmebaas, mis nüüdseks sisaldab pidevalt dokumenteerituna andmeid üle 3000 intensiivravihaige kohta ja on senini üks väheseid nii detailselt seedetrakti sümptomeid kajastavaid andmebaase maailmas.

Tema käe alt on ilmunud ligi sada kõrgetasemelist publikatsiooni. Ta on ülemaailmse teadusorganisatsiooni The Abdominal Compartment Society eestseisuse liige ja kliiniliste uuringute töörühma juht ning juhib töörühma Euroopa intensiivraviseltsis (Working Group on Gastrointestinal Function).

2018. aastal pälvis ta koos Tartu ülikooli anestesioloogia ja intensiivravi professori, kliinilise meditsiini instituudi juhataja Joel Starkopfiga riikliku teaduspreemia arstiteaduse alal teadus- ja arendustöö «Kõhuõõnesisese rõhu tõus ja seedetrakti puudulikkus intensiivravi haigetel» eest.

AcademiaNeti jõudvad teadlased peavad olema silmapaistva akadeemilise kvalifikatsiooniga ja iseseisva uurimisrühma juhi kogemusega. Kandidaatide esitamisel lähtuti teadlaste edukusest riiklike rühmagrantide taotlemisel ja positiivselt evalveeritud teadusasutuste ettepanekutest.

Swiss National Science Foundationi hallatavas portaalis on esindatud rohkem kui 3100 naisteadlast üle kogu maailma. Möödunud aastal lisati portaali 12 meditsiiniteaduste valdkonna naisteadlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles