Peenisepilte saatnud treeneril lasti Elvas viis aastat ametis jätkata, klubi jutus on endiselt vastuolusid (6)

Copy
FC Elva endine tegevjuht Marek Naaris on korduvalt käitunud sündsusetult ja vabastati ametist.
FC Elva endine tegevjuht Marek Naaris on korduvalt käitunud sündsusetult ja vabastati ametist. Foto: Facebook/FC Elva

Kui Nõmme Kalju jalgpalliklubi ja treener Getulio Aurelio Fredo skandaal alaealiste seksuaalse väärkohtlemise osas täistuurid saavutas, võis pidada tõenäoliseks, et see ei jää Eestis ainsaks. Järgmisena «pääses» püünele FC Elva, kes vabastas neljapäeva hommikul ametist tegevjuhi Marek Naarise.

Naaris oli viis aastat tagasi saatnud mitmele tüdrukule peenisepilte, kuid klubi suunas oma vigu avalikult tunnistanud klubijuhi vajalikku teraapiasse, läbi viidi struktuurilisi muudatusi ja otsustati talle anda võimalus jätkata oma tegevust klubi administratiivse poole juhtimisel.

Kuvatõmmis Marek Naarise ja ühe ohvri vestlusest.
Kuvatõmmis Marek Naarise ja ühe ohvri vestlusest. Foto: Erakogu

«Kahjuks peame täna tõdema, et oleksime pidanud viis aastat tagasi vastu võtma teistsuguse otsuse,» kirjutas FC Elva president Margus Ivask pressiteates.

Paraku ei ole asjad nii mustvalged nagu kõik pressiteates kirjas olev. Selle alguses ei räägita heal toonil valgustkartvad asjad klubis lauale toonud treenerist, kes 2016. aasta alguses FC Elvast vallandati. Eile ilmsiks tulnud uue info kohaselt esines pressiteates ka teisi vasturääkivusi. Postimees soovis Ivaskilt kerkinud küsimustele vastuseid. Ivask palus saata küsimused kirjalikult, kuid ei andnud neile sisulisi vastuseid (vt allpool olev lugu).

Klubi pole kogu info vastu huvi tundnud

2016. aastal asjale tähelepanu juhtinud FC Elva endise treeneri Priidu (nimi muudetud) telefon on viimastel päevadel olnud punane. Ta tunneb, et on sattunud süüdistuste laviini alla ja väsinud, kuigi tahtis ainult head noorte tüdrukute nimel.

FC Elva pressiteatest jääb tema sõnul mulje, et fookus on seatud rohkem treenerite omavahelise vimma lahendamisele kui põhiprobleemile.

«Neile tüdrukutele on tehtud kahju, üks neist on tänaseks täiesti katki ja siiani hirmul. Ometi jätkas selline isik klubis tegutsemist,» tõdes Priit. Kui ta sai kinnitust Naarise sündsusetu käitumise kohta alaealiste neiudega, pöördus Priit teiste treenerite poole. «Kuidas on klubil võimalik väita, et treenereid polnud teavitatud, kui ma seda selgelt tegin?» küsis Priit.

Pärast probleemi tõstatamist pöördus Priidu poole Ivask, kes palus asja mitte suureks puhuda ega avalikustada.

Neile tüdrukutele on tehtud kahju, üks neist on tänaseks täiesti katki ja siiani hirmul.

FC Elva endine treener Priit (nimi muudetud)
Priit pöördus oma kahtlustega 2016. aastal ka vähemalt ühe teise FC Elva klubi treeneri poole.
Priit pöördus oma kahtlustega 2016. aastal ka vähemalt ühe teise FC Elva klubi treeneri poole. Foto: Erakogu

Ivask kinnitas pressiteates, et Priiduga lõpetati leping töökoosolekutelt puudumise tõttu. «See on väär info. Andsin teistele teada, kui ei saanud tulla ning olin telefonitsi kättesaadav. Ja kas arvate, et olin tõesti ainuke treener, kes mõnelt koosolekult puudus?» küsis Priit Postimehelt.

Priit pöördus eelmisel reedel, kui Nõmme Kaljus oli lahvatanud skandaal ning jalgpalliliit (EJL) palus edastada neile kõik materjalid ja juhtumid, kus treenerid on vääralt käitunud, alaliidu poole. «Otsustasin Anne Reile (EJLi peasekretär – toim) helistada ja ütlesin, et mul on Elva juhtumi kohta infot ning otsene füüsiline kontakt [Naarise ja tema ohvri vahel] on aset leidnud ka pärast 2016. aastat,» kinnitas Priit.

Priidu sõnul polnud jalgpalliliit tolle kõne põhjal materjalidest huvitatud, Rei oli kinnitanud, et inimene on saanud ravi ja muutunud. «Siis jõudis asi meediasse ja sain jalgpalliliidult lausa mitu kõnet, et nüüd nad on materjalidest huvitatud,» selgitas Priit.

Jalgpalliliidu meelest oli Priidu ja Rei algses suhtluses ilmselt tegemist möödarääkimisega. «Suhtlesin temaga ja palusin edastada kogu info, mis tal on. Jalgpalliliit ootab nii selle kui ka analoogsete juhtumite kohta igakülgset informatsiooni,» ütles alaliidu avalike suhete juht Mihkel Uiboleht Postimehele.

Priit tunneb praegu, et on hea eesmärgi nimel langenud hoopis isikliku rünnaku osaliseks ega tea, keda üldse enam usaldada saab, et teema jõuaks ausalt lauale.

Ta on juhtumi uuesti päevakorrale tulemise järel suhelnud ka ühe ohvriga, kes kinnitas, et Naaris jätkas temaga suhtlemist ka pärast 2016. aastat ning nad olid ka seksuaalses vahekorras – tõsi, piiga oli selleks ajaks saanud täisealiseks.

Üks ohvritest kinnitas Priidule, et Naaris suhtles temaga edasi ka pärast 2016. aastat.
Üks ohvritest kinnitas Priidule, et Naaris suhtles temaga edasi ka pärast 2016. aastat. Foto: Erakogu

«Arvan, et Ivask ei teagi tõepoolest kõiki asju, sest Naaris vandus Ekspressi loos, käsi südamel, et ta pole hiljem midagi teinud, kuid see pole tõsi. Ma ei oska isegi ette kujutada, millistes ringkondades võis ta ohvreid leida,» nentis Priit.

Ta loodab, et praegune juhtum julgustab teisi ohvreid rääkima ning päästab võimalikke tulevasi ohvreid.

Lisaks ei mõista Priit, miks pole FC Elva president pöördunud tema poole ja olemasolevate materjalide vastu huvi tundnud. «Mul ei ole mitte midagi isiklikku FC Elva klubi vastu, sest nad teevad tähtsat tööd ning neil on tublid treenerid ja sportlased. Tahan, et nad suunaksid fookuse õigele asjale,» kinnitas Priit.

FC Elva president jättis õhku kerkinud süüdistused ümber lükkamata

Jalgpalliklubi FC Elva vabastas eile hommikul ametist tegevjuhi Marek Naarise. Päeva jooksul ilmnes veelgi asjaolusid. FC Elva president Margus Ivask ei soovinud Postimehele telefonitsi intervjuud anda ja palus saata küsimused kirjalikult.

Lisaks kõrvalolevas loos avaldatule jääb pressiteatest mulje, et Naaris jäi pärast 2016. aastat tegelema ainult administratiivse tööga. Ka töölt vabastamisest rääkinud lõigule järgnenud lauses oli kirjas: «Marek Naaris on tagasi kutsutud nii juhatuse liikme kui tegevjuhi ametikohalt.»

Ent ei sõnagi sellest, et sellega lõppes ka tema treeneritöö klubis. Neljapäevase seisuga oli FC Elva kodulehe andmetel Naaris endiselt treenerina tegev – treeninguplaanis on ta igal nädalal märgitud mitmel juhul treeneriks. Tema tiitliks kodulehel on tegevjuht-treener/U15/U13.

Miks lasti klubina kohatutel asjadel nii kaugele areneda? Mida võtab FC Elva ette kannatada saanud naiste ja tüdrukute hingerahu kasvõi osaliseks taastamiseks? Miks ei kasuta klubi võimalust tõestada Eesti Ekspressile väidetut, et leping ahistamisjuhtumist märku andnud treeneriga lõpetati enne seda, kui too teatas klubile ahistamisjuhtumist?

FC Elva president Margus Ivask.
FC Elva president Margus Ivask. Foto: fcelva.ee

Ivask jättis kõigile küsimustele kommentaari andmata ja vastas järgmiselt: «Aitäh saadetud küsimuste eest. Olen klubi presidendina andnud minu käsutuses oleva info põhjal põhjalikud kommentaarid ja klubi seisukohad läbi pressiteate, mis on loetav meie koduleheküljelt ja FB lehelt. Hetkel pole mul neile kommentaaridele midagi lisada. EJL poolt on algatatud Marek Naarise tegevuse suhtes distsiplinaarmenetlus, mis asja selguse toob. Ootame ära komisjoni töö kokkuvõtted. Selle juurdluse raames teeb klubi igakülgset koostööd, nii komisjoni, EJLi ja vajadusel ka uurimisorganitega.»


Alaliit algatas uue info põhjal distsiplinaarasja

Jalgpalliliit algatas eile Naarise osas distsiplinaarasja seoses 17. ja 18. märtsil laekunud informatsiooniga, mis viitab heade käitumisnormide ja -tavade rikkumisele. «Vastavat informatsiooni EJLil varasemalt ei olnud,» seisis alaliidu pressiteates.

FC Elva pressiteates omakorda aga kirjutas Ivask, et 2016. aastal teavitati juhtumist ka alaliitu. «Meie andmetel tunnistas Naaris 2016. aastal oma tegevuse klubi juhtkonnale üles, vabandas ja viis läbi lepituse, läks ravile ning jäi oma tööandja jälgimise alla. Küll aga on nüüd infot, mida meile toona ei olnud teada ning mida saime teada alles eile ja täna (üleeile ja eile – toim). Selle uue info põhjal nii 2016. aastast kui ka hilisemast perioodist algatasime ka menetluse,» ütles EJLi kõneisik Uiboleht.

2019. aastal esitas EJL Elva klubi UEFA Grassroots Awardsi kategoorias parima rohujuuretasandi klubi nominendiks. Kuidas oli võimalik mainekale rahvusvahelisele konkursile esitada mõni aasta varem ahistamisskandaalis olnud klubi kandidatuur?

«Toonane tunnustus oli FC Elva noorte- ja kogukonnatööle, mida teevad klubis olevad treenerid ja vabatahtlikud. Otsuse tegemise ajal ei olnud meil seda infot, mis meil praegu on,» selgitas Uiboleht.

Naaris: mingit füüsilist ahistamist ega seksuaalset ärakasutamist polnud

Neljapäeva hilisõhtul kirjutas Marek Naaris Facebooki postituse, mille avaldame täismahus ja toimetatud kujul.

«Lugupeetud sõbrad ja tuttavad, koostööpartnerid ning lai FC Elva pere!

Viimase 24 tunni jooksul on tähelepanu alla toodud üks minu ja ka paljude teiste jaoks häbiväärne killuke mu senisest elust.

Elust, millest viimased 17 aastat (alates maist 2004) olen veetnud FC Elva juures, et kogu pühendumusega ehitada meie ühise raske tööga üles üks professionaalsemaid jalgpalliorganisatsioone Eestis, ning võin sirge seljaga öelda, et olen meie tehtu üle uhke.

Küll aga ma ei ole uhke selle üle, mis ma saatsin korda 2014 ja 2015. aastal, mida ajakirjanduses kajastati esmalt anonüümselt 2016. aastal. Teemat on taaskord tõstatatud Getulio Aurelio Fredo juhtumi valguses.

Tunnistasin toona vastavatele uurimisorganitele ja tunnistan ka praegu oma eksimusi ning olen selle probleemiga kirjeldatud sündmustele järgnenud perioodil ka tegelenud. Läbisin kaasatud asutuste poolt ettekirjutatud protsessid ning saan käsi südamel öelda, et alaealistega suhtlemisel ei ole selliseid asju enam kunagi ette tulnud. Seda enam tuli minu jaoks üllatusena eile ja täna organiseeritud meediakajastus.

Marek Naaris.
Marek Naaris. Foto: Erakogu

Veelkord, ei ole ühtegi õigustust minu poisikese aruga tehtule alaealiste tüdrukute suunas. Küll aga olgu siinkohal rõhutatud, et kõnealused juhtumid olid minu ja alaealise tüdruku omavahelise flirtimise käigus intiimse alatooniga veebisõnumite/piltide saatmine ning mitte mingil tasandil mõjuvõimu omava isiku poolt teise isiku füüsiliselt ahistamine ega seksuaalselt ärakasutamine.

Samuti olen oma tegude eest kandnud vastutust läbi otsese häbitunde kolleegidele igapäevaselt otsa vaatamisel ja veelgi enam kui puudutatud isikutelt isiklikult vabandust palusin. Sellest tulenevalt suunasin järgneval viiel aastal kogu oma energia FC Elva ja noorte spordi arengusse, et vähekenegi tehtut heastada ning olen sel teel kindlasti nii mõnelegi varbale astunud.

Sarnaseid arusaamatusi on võinud ette tulla minu ja teise täiskasvanud inimese vahel. Siinkohal on mul aga keeruline konkreetset seisukohta võtta, kuna keegi ei ole mulle kunagi ei otse ega vihjamisi öelnud, et üks või teine käitumisviis on temale liiga pealetükkiv või ahistav ning sellest tulenevalt soovib meievahelise suhtluse lõpetada. Küll aga juhul, kui sedasi on olnud, siis siirad vabandused ning andke mulle privaatselt märku, et ma saaksin tehtut heastada!

Elu ei ole virtuaalne jalgpallimäng, kus sa saad eksimused kustutada ja otsast alata. Elu sarnaneb rohkem päris jalgapllile, kus väiksemate rikkumiste korral omistatakse vastasmeeskonnale karistuslöök või penalti ning suuremate rikkumiste esinemisel kollane või punane kaart. Eks see jääb iga «kohtuniku» enese otsustada, millist kaarti on väärt minu poisikese lollused ja kas see peaks olema kehtiv mängu/hooaja lõpuni või kogu eluks.

Kahjuks ei saa ma omaltpoolt meedias seni kajastatule midagi täiendavat lisada, kuna ükski protsessi kaasatud osapool ei ole minuga uute süüdistuste sisu jaganud. Hinnangu toimunule saan anda siis, kui erinevate organisatsioonide poolt läbi viidavad uurimised on lõpetatud. Küll aga luban seda teha põhjalikumalt niipea, kui kõik asjaolud on lõplikult selged.

Seniks aga veelkord tuhat vabandust kõigi ees, keda kõnealused teemad on kunagi puudutanud või puudutavad tänasel päeval.

Marek Naaris,

FC Elva tegevjuht 2005-2021

PS! Lõpetuseks sooviksin siiralt vabandada kõigi FC Nõmme Kalju naisjalgpallurite ees kuna «tänu» minu viie-kuue aasta tagustele poisikese tempudele on ühiskondlik ning meedia arutelu teie poolt tõstatatud juhtumilt eemale suunatud.

See ei ole Teie vastu õiglane!»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles