Hooldekeskuse rahvas ootas viis tundi vaktsiini, mida ei tulnudki (10)

Lenel Karu
, reporter
Copy
Pildil Covid-19 vaktsineerimine Mustamäe tervisekeskuses. Foto on illustratiivne.
Pildil Covid-19 vaktsineerimine Mustamäe tervisekeskuses. Foto on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Neljapäeva õhtuks pidi Tartu vaimse tervise hooldekeskus saama koroonavaktsiini 35 inimesele, kelle hulka kuulusid nii eakad, erihoolekande teenuste kasutajad kui ka hooldekeskuse töötajad. Inimesed ootasid Kaunase pst 22 päevakeskuses vaktsineerimist kella kaheteistkümnest päeval kella viieni õhtul, kuid vaktsiinitellimus kohale ei jõudnudki. Põhjust neile ei öeldud.

Tartu vaimse tervise hooldekeskuse rehabilitatsiooni ja toetavate teenuste osakonna juhatuse liige Indrek Sooniste selgitas, et nemad tellisid vaktsiini Eldred OÜ kaudu, mis osutab Eestis tervishoiuteenust koduõenduses ja kiirabis. «Meie ülesanne oli nimekiri koostada ja inimesed kokku koguda. Loomulikult väljendasid eile nii inimeste logistikaga tegelenud töötajad kui ka vaktsiini oodanud inimesed oma nördimust,» ütles Indrek Sooniste.

Vaktsiini ootus kestab

Tema sõnul on koostöö terviseameti piirkondliku osakonnaga olnud väga hea ning Sooniste usub, et tegemist võis olla inimliku eksitusega. Nüüd oodatakse uut infot, millal vaktsineerimine hakkab.

Eldred OÜ esindaja kinnitas telefoni teel, et nende töötajad olid üksnes teenuse pakkujad ning ootasid Tartus samamoodi vaktsiini. «Meie teeme süsti, aga ei teadnud samuti, miks vaktsiin kohale ei jõudnud. See on terviseameti rida,» selgitas Eldred OÜ esindaja, kes oma nime ei avaldanud.

Terviseameti pressiesindaja Kirsi Pruudel ütles, et kõnealune vaktsiinitellimus polnud tegelikult ametlikult kinnitatud. «Eldred tegi tellimuse esimese doosi jaoks, neid tellimusi rahuldame vastavalt vaktsiini laoseisule. Praegu ei ole võimalik esimeseks doosiks mõeldud vaktsiinitellimusi välja saata,» selgitas Pruudel. Ta lisas, et kuna terviseamet ei olnud Eldred OÜ tellimust kinnitanud, ei läinud ka tellimus välja.

«Meile on oluline tagada teine doos juba vaktsineeritud inimestele. Kui laoseis on väike, siis esimeseks doosiks mõeldud tellimusi me välja saata ei saa. Vaktsiinitarned on olnud ebastabiilsed, sellest ka senine praktika,» lisas Pruudel.

Ebaühtlased saadetised

Tema sõnul on Pfizer/BioNTechi puhul vaktsiinide Eestisse saabumine saavutanud teatud stabiilsuse, aga Moderna puhul veel seda öelda ei saa. Vaktsiinide saabumise ebaühtlus on põhjus, miks Moderna puhul hoiab terviseamet praegu laos ka kõigile vajaliku teise doosi alles. Kui Moderna vaktsiinide saabumises hakkab kindlus tekkima, siis vaadatakse ümber ka senine praktika.

Laos olevatest AstraZeneca doosidest läheb enamik kasutusse järgmisel nädalal. Et AstraZeneca vaktsiini teine doos süstitakse alles kaheksa nädalat pärast esimest doosi, ei ole plaanis esimestest tarnetest terviseameti kesklattu teiseks doosiks varu tekitada.

Riikliku immunoprofülaktika ekspertkomisjoni soovitusel kasutakse üle 70-aastaste inimeste vaktsineerimiseks Pfizer/BioNTech ja Moderna vaktsiine ning alla 70-aastaste inimeste vaktsineerimiseks AstraZeneca COVID-19 vaktsiini.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles