TARTU TULEMINE ⟩ Igal linnaosal oma nimi, igal nimel oma lugu

, emeriitdotsent
Copy
Louis Höflingeri graafilisel lehel on korporandid Möllatsis. Pildi värviline originaal on Tartu ülikooli raamatukogu ja ka Eesti kunstimuuseumi graafikakogus. Siin on avaldatud Eesti ajaloomuuseumi mustvalge koopia, mille kirjes on tegevuskohaks Muisis eksitavalt märgitud Tähtvere mõis.
Louis Höflingeri graafilisel lehel on korporandid Möllatsis. Pildi värviline originaal on Tartu ülikooli raamatukogu ja ka Eesti kunstimuuseumi graafikakogus. Siin on avaldatud Eesti ajaloomuuseumi mustvalge koopia, mille kirjes on tegevuskohaks Muisis eksitavalt märgitud Tähtvere mõis. Foto: Eesti Ajaloomuuseum

Kirjutise eelmises osas, mis ilmus Tartu Postimehes 18. detsembril, oli juttu kesklinnast, Vaksali, Karlova ning Ropka linnaosast ja tööstusrajoonist. Tänane nimeteekond jätkub teiste Tapa-Tartu-Koidula raudteeliinist Emajõe poole jäävate, samuti sellest lääne pool paiknevate linnaosadega.

Tähtvere linnaosa, park ja tänav on saanud nime, nii nagu ka Karlova ja Ropka, mõisa järgi. Selle maavaldusi on hakatud tükeldama juba 18. sajandil. Varem hoonestatud Kastani ja Veski tänava ümbruse mõisamaad liideti Tartuga aastal 1901 ning Tööstuse, Näituse ja Kastani tänav 1916. aastal.

Tähtvere

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles