GALERII ⟩ Gümnasistid pidasid meeles Tartu rahu aastapäeva

Armas Riives
, ajakirjanik
Copy

Tartu rahulepingule kirjutati alla praeguses Jaan Poska gümnaasiumi majas. Selle kõrval, Tartu rahu platsil pidasid Tartu gümnasistid aastapäevale pühendatud kõnekoosoleku.

Pandeemia tõttu osales igast koolist kaks või kolm delegatsiooni liiget, kes asetasid küünlad ja pärja Jaan Poska bareljeefi juurde.

Tamme gümnaasiumi õpilane Anel Neuman kutsus kõnekoosolekul üles Tartu rahulepingu sõlmijate näitel kandma edasi oma rahva südikust ja Vabadussõjas võidelnud koolinoorte eeskujul seisma selle eest, mis on meie kodumaa jaoks parim. «Ükski päev pole selleks parem kui täna, ükski hetk parem kui praegu,» ütles gümnasist.

Neuman sõnas, et ka nüüd, 101 aastat hiljem meenutab Tartu rahu nii meile kui ka kogu maailmale, et oleme nende samade eestlaste pojad ja tütred, kes 20. sajandi alguses oma vabaduse välja teenisid.

Linnapea Urmas Klaas ütles, et Tartu rahulepinguga kirjutas Eesti Vabariik end Nõukogude Venemaalt välja ning me ei tohi hetkekski unustada seda tähtsust ja tähendust, mida Tartu rahu meie rahvale, meie riigile, meie ajaloole ja meie tänasele päevale on endast jätnud.

«Me deklareerisime ja soovisime väga selgelt öelda, et Eesti on vaba riik ja Eesti kuulub Euroopasse. Olgu ilm milline tahes ja olud millised tahes, me oleme ikka siin tähistamas Tartu rahu aastapäeva,» sõnas Klaas oma kõnes.  

Linnapea ütles, et aastal 2024 ehk 20 aastat pärast Eesti vastuvõtmist ja astumist Euroopa Liitu on Tartul ja 19 Lõuna-Eesti omavalitsusel võimalus kanda Euroopa kultuuripealinna tiitlit. «Kultuuripealinn on kindel sõnum – Eesti jagab Euroopa väärtusi, Eesti kuulub Euroopasse ja kultuur kui väärtuste kogum hoiab meid koos, hoiab meid õigetel rööbastel ja liidab meid ühte,» sõnas Klaas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles