Elektrilevi tegi suure osa Tartu elektrivõrgust töökindlamaks

Tartu Postimees
Copy
Õhuliin.
Õhuliin. Foto: Meelis Meilbaum

​Võrguettevõte Elektrilevi viis Tartus lõpule viis aastat väldanud ja 4,8 miljonit eurot maksnud varustuskindluse suurprojekti, mille tulemusena muutus Tartu lõunapoolne elektrivõrk võimsamaks ja töökindlamaks ning jäädavalt kadusid linnapildist Tasku ja Ahhaa keskuse ning Aura veekeskuse kõrvalt kulgenud õhuliinid.

Elektrivõrgu uuendustööde tulemusel paranes varustuskindlus enam kui 4500 ettevõttel ja kodumajapidamisel. «Tööstuse ja Ropka alajaama uuendamisega viidi Tartu elektrivõrgu lõunapoolne osa tervikuna 10-kilovoldisele pingele,» kirjeldas mahukaid parendustöid Elektrilevi varahalduse juht Rasmus Armas. «See tagab senisest suurema töökindluse, jaotusalajaamade rekonstrueerimine loob võimaluse kiireteks ümberlülitusteks ning tööstusparkide arenguks on võrgus tagatud piisavad võimsused.»

Järjepidevad investeeringud on kümne aastaga vähendanud rikete arvu Tartumaal enam kui kaks korda. 2011. aastal oli maakonnas rikkeid 2596 ja 2019. aastal 1241. «Eesmärk on seda tendentsi hoida,» lubas Armas. Pikem eesmärk on 2023. aastaks 77 protsenti Elektrilevi võrgust ilmastikukindlale tasemele viia, see aitab vähendada katkestust kogevate klientide hulka ka keerulisemate ilmaolude korral.

Suurprojekti viimases etapis võeti trassidel Tartu-Ropka ja Ropka-Ülejõe maha 17 kilomeetrit õhuliine ja sadu maste. Uute võrguskeemide kohaselt asendati need maakaabliga. «Trassid olid pikad ja tööde teostamisele lisas keerukust mitmepalgeline ümbritsev keskkond,» selgitas projektijuht Terry Suursepp. «Arvestada tuli nii lindude pesitsemise kui ka Emajõe-äärse looduskaitseala pinnase eripäraga,» kirjeldas ta ja lisas, et demonteeritud maste, betoonaluseid ja liine koristati loodusest nii kompaktselt kui võimalik. «Ühtekokku kõrvaldasime elukeskkonnast ja viisime utiliseerimisele 500 tonni vanametalli ja betooni, mida annab võrrelda umbes 350 sõiduauto kaaluga. Niivõrd suures koguses saime keskkonda puhtamaks,» lisas Puusepp.

Tartu linna soovil jäi demonteeritud õhuliinide trassile seal, kus oli linnamaa, üles 11 suuremat metallsõrestikmasti, mida linn soovib võrguettevõttelt omandada ning tulevikus linnaehituslikult sobiva sidelahenduse tarbeks töösse rakendada.

Projekt maksis 4,8 miljonit eurot, Elektrilevi partneritena tegid töid Siemens Oy ja Leonhard Weiss. Viimase kuue aastaga on võrguettevõte investeerinud Tartu linna ja Tartu maakonna elektrivarustuskindluse parendamisse üle 23 miljoni euro.

Elektrilevi kavandab 2021. aastaks maakonda Lemmatsi ja Reola piirkonnaalajaama rekonstrueerimist, mille raames uuendatakse ka liinitrasse.

Elektrilevi on suurim võrguettevõte Eestis, tema hallata on ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles