Ajalugu ⟩ Taas Postimehena ilmuma hakanud lehe esimese numbri trükk käis mitu ööpäeva

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
1. jaanuaril 1991 ilmunud Postimehe esikülje ülemine pool.
1. jaanuaril 1991 ilmunud Postimehe esikülje ülemine pool. Foto: Repro

Täna 30 aastat tagasi saatis trükikoda Kroonpress Tartu servast Ropkast ajalehe Edasi tellijatele selle väljaande asemel esimese Postimehe pärast 42-aastast pausi okupatsioonis. Päismikku oli kirjutatud kuupäevaks 1. jaanuar 1991 ja hind oli 15 kopikat, otse päismiku alla oli küljendatud foto Soomest toodud ja siin kokku pandud trükimasina ühest sektsioonist koos kahe trükkaliga. Esimese Postimehe trükkimine käis aga masinavärgis tekkivate tõrgetega võidu kolm ja pool ööpäeva.

Postimehe teine number ilmus alles 4. jaanuaril.

Esimene ja teine number

«Esimese numbri trükimasinast läbi meelitamine – kuidas seda teisiti nimetadagi, kui välismaisele masinale tuleb sisse anda sisemaist paberit ja sisemaist värvi – on võtnud nii palju tunde ja päevi, et teine number ilmub alles täna,» kirjutab tegevtoimetaja Vahur Kalmre teises Postimehes. «Eelmise aasta eelviimasel päeval alanud trükimaraton Postimehe esimese numbriga lõppes eile hommikul kell 8.30. Tunde ei lugenud enam keegi, ükshaaval loeti pakkidesse hoopiski 120 000-line tiraaž.»

Kõige tipuks tekkis suur jama ka väheldase masinaga, mis trükitud lehed pakib. Seetõttu oli tarvis rakendada trükikojas ajakirjanike, aga ka toimetuse teiste töötajate abi.

Postimehe toimetuse, majandava firma ja reklaamiosakonna töötajad. 1. jaanuaril 1991 ilmunud Postimehe kolmas lehekülg.
Postimehe toimetuse, majandava firma ja reklaamiosakonna töötajad. 1. jaanuaril 1991 ilmunud Postimehe kolmas lehekülg. Foto: Repro

Postimehe ajajoonelt

Postimehe ajajoonelt on lugeda, et Nõukogude okupatsiooni ajal ilmus Postimees kuni 1948. aastani, mil see muudeti rajoonileheks Edasi, mis hakkas ilmuma kommunistliku partei häälekandjana.

1991. aasta 1. jaanuarist muudeti Edasi tagasi Postimeheks. Omanikuks toodi Heldur Tõnisson, ajalehe juhtimist jätkas peatoimetajana ja seejärel AS Postimehe / AS Eesti Meedia juhatuse esimehena 2015. aastani Mart Kadastik.

1. jaanuaril 1991 ilmunud Postimehe kahel küljel oli ka seni Edasi uue aasta esimestes numbrites ilmunud aastakalender.
1. jaanuaril 1991 ilmunud Postimehe kahel küljel oli ka seni Edasi uue aasta esimestes numbrites ilmunud aastakalender. Foto: Raimu Hanson
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles