Galerii ⟩ Jõulupuu ei pea olema harilik kuusk, Tartu kuusemüüjatel on teisi põnevaid lahendusi

Copy

Paljudele inimestele loob õige jõulumeeleolu ehtne kuusk, mille lõhn täidab toa ja ehetega kaunistatud oksad toovad pimedal ajal kodudesse rõõmu. Tartus ongi platsis esimesed kuusemüüjad, kes peavad jõulupuu rolli tänavu veel erilisemaks kui varem. 

Annelinnas Eedeni ostukeskuse juures askeldas laupäeval kuusemüüja Ken Mandre, kes äsja oli avanud OÜ Artiston jõulukuuskede müügipunkti ning pakkis puid lahti. Sama firma jõulukuuski on Tartus ligi kümnes kohas, näiteks Lõunakeskuse või Ujula Konsumi juures. 

Kuigi jõululaupäevani on aeda veel kaks ja pool nädalat, pole Mandre sõnul praegu vara kuusemüügiga alustada ning esimesel päeval leidus juba ka ostjaid. «Paar nädalat varem on hea alustada, sest see on sisseelamise aeg. Mõni päev läheb puhtalt selle peale, et inimesed märkaksid, et siin üldse oleme,» selgitas Ken Mandre.

Tema tuli kuuski müüma põhitöökoha kõrvalt, kust tal praegu on puhkus ning kuusemüük on hea võimalus lisaraha teenida.

Erinevad sordid

Artistoni kuuseaias võib valida hariliku kuuse, kaukaasia nulu, Serbia kuuse või torkava kuuse (hõbekuusk) vahel. Puud on kõrguse järgi tähistatud eri värviga lipukestega, on nii meeter kõrgeid kui ka kolme meetriseid jõulupuid.

Mandre sõnul iseloomustab harilik kuusk traditsioone ning lõhnab kõige intensiivsemalt, aga langetab okkad ka kõige kiiremini. Kaukaasia nulg lõhnab veidi vähem, kuid peab kauem vastu, Serbia kuusk on tiheda võraga nagu põõsas, hõbekuusk erilise välimusega.

Sama firma Lõunakeskuse müügipunktist soetas laupäeval kuuse Liina, kes oma perekonnanime avaldada ei soovinud. Tema valis ligi kahemeetrise hariliku kuuse. «Ma olen siit juba mitu aastat oma jõulukuuse ostnud. Harilik kuusk tundub rohkem nagu päris, sest Eesti metsades nulg ju ei kasva,» rääkis Liina.

Tema seab kuuse üles rõdule ega leia, et praegu oleks liiga vara jõulupuu koju tuua. «Arvan, et tänavu inimesed toovadki varem kuuse koju ning jõulupuud on veel olulisemad kui tavaliselt,» ütles ta.

Armsad potikuused

Annelinna Prisma juures tegutses laupäeval õhtuhämaruses OÜ Kangro kaubamärgi all kuusemüüja Henri Selberg, kes samuti alles esimest päeva jõulukuuski inimestele pakkus. Valikus olid harilik kuusk ja nulg, aga lisaks kõrgetele puudele ka kaugelt lillepotte meenutavad potikuused, mis olid esimesel päeval juba menukaks osutunud. 

«See on ikkagi elus puu, mida hiljem saab kuhugi istutada, kõrgemate kuuskedega seda teha ei saa,» rääkis Henri Selberg. Tema müügipunktis oli kuusemeetri hind keskmiselt 15 eurot, kõige soodsamad on lühikesed harilikud kuused. Lõplik hind sõltub puust, mille ostja välja valib. Esimesel päeval käis Selbergi juurest läbi üle kümne inimese.

Eedeni keskuse kuusemüüja Mandre sõnul tuleb kuuse ostmisel üldjuhul arevestada vähemalt 15-20 euroga, kuid leidub ka jõulupuid, mille hinnad ulatuvad saja euroni. 

Mandre sõnul on kuusel tänavu veel erilisem roll. «Praegu ei saa ju väga kuskile välja minna ning rohkem tuleb kodus viibida. Kuusk toob koju jõulumeeleolu,» selgitas ta.

Prisma kuusemüüja Selberg nõustus, et kuuse populaarsus võib tänavu aina kasvada. «Usun, et inimestel on rohkem aega kodus olla ja siis tuuakse ka jõulupuu seltsi,» ütles ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles