ÜLESKUTSE ⟩ Osale Tartu Postimehe piparkoogivõistlusel!

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Foto: TPM

Kõigest hoolimata lähenevad jõulud vääramatu jõuga ning nagu sel ajal tavaks, tuleb ahjud sooja panna – algab Tartu Postimehe iga-aastane piparkookide küpsetamise mõõduvõtt.

Osaleda võivad kõik huvilised ning võistlustöödele seab piirid ainult küpsetajate fantaasia. On vaid üks tingimus: küpsetis peab olema valmistatud piparkoogitainast. Pole vahet, kas tainas on ise tehtud või poest ostetud, kas teos on glasuuriga kaunistatud või mitte.

Juubelivõistlus

Tänavune Tartu Postimehe piparkoogivõistlus on juba kahekümnes. Selle aja jooksul on mõõtu võtma saadetud sadu töid ning nii mõnigi küpsetaja ajab võistluse jaoks ahju kuumaks igal aastal.

Näiteks ema ja poeg Inga ja Mait Hanni Annikorust on mitmel järjestikusel aastal saatnud võistlusele erinevast piparkoogitainast valmistatud rasketehnikat. Mullu pälvis nende valmistatud Coca-Cola veoauto teise koha.

Kaks korda on Hannid ka võistluse võitnud. Viis aastat tagasi tõi neile võidu piparkoogist traktor koos järelkäruga ning neli aastat tagasi saavutasid nad esikoha kombainiga.

Tänavune Tartu Postimehe piparkoogi­võistlus on juba kahe­kümnes.

Viimastel aastatel on võistlusele laekunud ka palju piparkoogist tehtud tähtsaid Tartu hooneid ja ehitisi.

Näiteks eelmisel aastal olid tööde hulgas Tartu ülikooli peahoone fassaad ja Elektriteater. Ka igal aastal piparkoogivõistlusest osa võtnud perekond Rääbis pühendas mullu oma taiese rahvusülikooli 100. aastapäevale, meisterdades ülikooli peahoone eestvaate ning ülikooliga seotud tähtsad aastaarvud 1632 ja 1919.

Mullu võitis aga massiivne taies pealkirjaga «Talvine Tartu», mille valmistas Maria Heinmaa. Tema töö kattis 80 x 80 sentimeetri suuruse aluse ning selleks kulus kuus kilo tainast. Heinmaa ehitas piparkoogitainast Kaarsilla, Tigutorni, tagurpidimaja, suudlevate tudengite purskkaevu ning lõi isegi Tartu vaimu. Ka oli tööl sinist värvi Emajõgi, mille ta valmistas karamellist.

Appi, kas mahub lifti?!

Heinmaal oli tükk tegu, et teos tervelt Tartu Postimehe toimetusse transportida. Kodus mõõtis ta töö aluse ära, et see ikka ustest välja mahuks, aga alles toimetusemaja juures haaras teda hirm, et äkki ei mahugi töö lifti ära ja ustest sisse.

«Vaimusilmas mõtlesin, et taevake, mis siis saab, kui oleme juba poolenisti liftis ja siis liftiuksed vajuvad kinni ja vajutavad töö pooleks,» meenutas ta.

Heinmaale oli mullu piparkoogivõistlust võita teine kord. Esimest korda võitis ta koos ema ja õdedega selle 2001. aastal.

JUHEND

  • Tartu Postimehe piparkoogivõistlus vältab 7.–18. detsembrini.
  • Võistlustööd tuleb tuua Tartu Postimehe kuulutuste vastuvõttu (Ülikooli 2a, 5. korrus) argipäeviti kell 9–17.
  • Võistlustööle tuleb kindlasti lisada autori nimi ja kontaktandmed.
  • Teoseid hindab žürii, kuhu kuuluvad Tartu Postimehe toimetuse töötajad, Kuku ja Elmari raadio ning Kanal 2 tegijad.
  • Žürii hindab nii tööde välimust kui ka maitset. Seega tasub võistlustöö juurde panna ka piparkoogitükke, mille ärasöömisel taiese üldmulje ei kannataks.
  • Tulemused teeme teatavaks 28. detsembri Tartu Postimehes.
  • Parimatele paneb auhinnad välja Tartu Postimees, peaauhind on Postimehe ja Tartu Postimehe aastatellimus.
Eelmise aasta Tartu Postimehe võistluse võitja Maria Heinmaa koos oma tööga «Talvine Tartu».
Eelmise aasta Tartu Postimehe võistluse võitja Maria Heinmaa koos oma tööga «Talvine Tartu». Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles