Galerii ⟩ Legendaarne Kasekese restoran langeb kopa raskuse all

Copy

Karlovas on pikemat aega tühjana seisnud omaaegse restorani Kaseke hoone, mille esimesel korrusel asus kunagi ka toidukauplus. Vahepeal tänavakunstnikele tänuväärseks lõuendiks olnud maja kaob nüüd jäädavalt ajalukku, sest reedel hakati seda lammutama.

Kõnealusele kinnistule kehtestati neli aastat tagasi detailplaneering, mille järgi võib sinna rajada äri- ja eluruumidega majad. Aasta tagasi selgus ka arhitektuurivõistluse võitja, kelleks osutus Kaos Arhitektid.

Kuigi koha omanikul on lammutusluba käes olnud juba alates tänavu kevadest, ei saanud varem hoone likvideerimisega pihta hakata, sest puudus ehitusluba.

Tähe 19 kinnistut omava OÜ Gangestein juhatuse liige Gert Roosaar kinnitas, et lammutustööd on alanud, kuid tegevuse edasist käiku ja uusi plaane kommenteerima ta ei soostunud.

Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus selgitas, et Karlovas on ära jagatud, kui palju saab ehitada uusi äripindu ja kui palju korterelamuid. Kasekese asemele kerkivad hooned peaksid sisaldama mõlemat.

Kuna Kasekese restoran ei olnud rajatud enne Teist maailmasõda, ei loeta seda osaks piirkonna miljööväärtusest. «Kui hoone on miljööväärtuslik, siis seda pole lihtne lammutada või ümber ehitada. Hoiame Tartus kultuuriväärtuslikke objekte väga,» lausus Arjus. 

Karlova linnaossa on viimaste aastatega kerkinud teisigi uusi maju, näiteks Pargi ja Tähe tänavate nurgal asuvad nüüd Tähepärgi kodud. «Sellised uusarendused annavad võimaluse uutele peredele kesklinnale lähemale kolida. On oluline, et need hooned oleks nüüdisaegselt ehitatud,» lisas linnaarhitekt.

Kasekese asemele tuleb kaks hoonet, mis on omavahel maa-aluse parklaga ühendatud. Nende esimesele korrusele on planeeritud äripinnad, ülejäänud ehitatakse välja korteriteks. Detailplaneeringu järgi on 60–70 protsenti sealsetest pindadest mõeldud ning 30–40 protsenti äriks ja külaliskorteriteks.

Maja hoov peaks jääma autovabaks ning katusele tulevad terrassid. Kui seni pidi tänavalt Kasekesse pääsemiseks ronima trepist üles, siis uue maja esimene korrus hakkab asuma tänavaga samal tasandil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles