Galerii ⟩ Tartu bmx-ratturitel kirjas kolm võitu, võistlus veel käib

Lenel Karu
, reporter
Copy

Stardipauk kõlanud, vuhiseb mäest alla järgmine rattur sadulas. Eile ja täna on Visa halli maja, kus novembri algusest tegutseb Tartu uus sisehall, täis BMX-krossi harrastajaid. Tartu linna talviste BMX-krossi karikavõistluste esimene etapp selgitab osalejate seast üle Eesti täna õhtuks välja parimad. Tõsi, koroonapandeemia hirmus tuli kohale ligi poole võrra vähem sõitjaid, kes viiruse levikut ei kartnud. 

Laupäeva hommikupoolikust alates läksid stardiväravast ükshaaval teele esmalt kõige nooremad osalejad, kuni 10-aastased. Õhtupoolikul näitasid rajal kiirust vanema vanuseklassi BMX-krossi sõitjad. Avapäeval võisteldi ajasõitudes, kus rada läbiti ühe kaupa, kõigil oli kolm katset, arvestati kiireimat aega. Selle põhjal selgusid tänase võistluspäeva stardigrupid, kui sõitu mindi juba kolme kaupa korraga.

Käed-jalad olid juba eilsest saati tööd täis võistluste peakorraldajal Jaan Veerannal. Tal oli varutud maske, mida üks osa publikust ka kandis. Pidevalt tuli tegeleda võistluste tulemuste kajastamisega või veebiülekande korraldamisega neile, keda kohal polnud.

Lapsevanemad kardavad

Kuigi Veeranna lootis, et osalema tuleb ligi 100 ratturit, ei läinud siiski nii. «Vooremaa ja Pelotoni rattaklubid oma meeskonda välja ei pannud, kohale tulid üksikud sõitjad. Lapsevanemad ikkagi kardavad ja otsustasid viimasel hetkel ümber,» rääkis Jaan Veeranna. Samas saab tema sõnul soovi korral sisehallis hästi distantsi hoida, sest sõite on võimalik jälgida nii alumiselt kui ka ülemiselt korruselt. Eile olid pealtvaatajad siiski pigem kogunenud lähestikku juttu puhuma ning noortele kaasa elama. 

BMX-krossi puhul pole väntamine kõige olulisem. «Kui sõitjad neid künkaid ületavad, peavad nad ennast nii kätest kui jalgadest tõukama, et olla võimalikult kiire ja saada hea aeg. Teeme lisaks sõitmisele kõvasti jõutrenni,» rääkis Veeranna. Ta on uue sisehalli valmimise üle väga rõõmus. Paremad sõidutingimused annavad lootust tulevikutegijateks. Siserada on välirajast küll kolm korda lühem, aga elemendid on mõlemal Tartu rajal sarnasemad kui kunagi varem.

Nooremate võistlejate hulgast paistis silma Euroopas oma vanuseklassis pronksile tulnud 9-aastane Jakob Maaten, kelle rattal oli erinevalt teistest kolmekohalistest numbritest hoopis kahekohaline number 13. «See number on auga välja teeninud, sest selliseid kahekohaliste numbritega kohti jagatakse just Euroopa võistlustel. Kui keegi tuleb sellise stardinumbriga osalema, on juba teada, et ta on kõrgemal tasemel,» rääkis Veeranna.

Maaten sõitis oma vanuseklassis avapäeval välja kiireima aja (15.9 sekundit). Kõigi osalejate hulgast oli ajasõitude parim aeg eile 13-aastastel Joonas Vaikmäel, kes läbis raja 13.5 sekundiga. 11-12-aastaste vanuses oli kiireim Heron Helemets (Tartu SK Velo), 15-16-aastaste hulgas TÜASKi rattur Tõnis Mugra ning meistriklassis Andrus Mõttus (Tartu SK Velo).

Silmad säravad

Teistest pealtvaatajatest eraldi jälgis eile halli esimesel korrusel raja kõrvalt võistlust Meelis Jakobson, kelle 10-aastane poeg Oskar Jakobson läks rajale 11–12-aastaste vanuseklassis. Ta on BMX-krossiga tegelenud natuke üle aasta.

«See uus hall on ikka palju mõnusam kui vana – õhku, ruumi ja valgust on rohkem. Pealtvaatajatel on ka mõnusam jälgida,» rääkis Meelis Jakobson. Tema sõnul on loogiline, et Tallinnast pärit sõitjad kohale ei tulnud. «Seal ongi olukord teistsugune – kui ma elaks Tallinnas, siis ilmselt ka ei tuleks. Aga Tartu poisid on niikuinii kogu aeg trennis koos ja võistlevad ka koos,» lisas Jakobson. Poja sõidu ajal jälgis ta ka paralleelselt telefoni, sest töötab haiglas ja peab olema valmis vajadusel sinna appi minema. 

Oma poja arengu üle viimase aasta jooksul on Jakobson siiralt üllatunud. «See on hämmastav, kui osavaks ta on saanud. Kui käisime suvel koos rattamaratonil, tegi ta esimestel lõikudel seal isegi täiskasvanutele silmad ette,» rääkis Jakobson. Poja eeskujul proovis ka isa suvel BMX-krossi ning tõdes, et tegemist on põneva alaga.  

«Vaadake siin ringi, kõigil silmad säravad. Kui Jaan tahab õhtuti uksed kinni panna ja tuled ära kustutada, siis tuleb tal vaeva näha, et poisid rajalt minema saada. Neile nii väga meeldib see ala,» lisas ta. 

Tänase päeva esimeseks pooleks oli teada kolme tartlaste esikohad, kõik treenivad spordiklubis Velo. 7-8-aastaste hulgas võitis Lukas Herman Staškevitš, 9-10-aastaste seas Jakob Maaten ning 11-12-aastaste vanuseklassis Heron Helemets. Võistluse kõik tulemused selguvad täna õhtuks. Talviste karikavõistluste järgmine etapp peaks toimuma 12–13. detsembril, kuid Veeranna pole veel kindel, kas seda lubatakse korraldada. Kokku on sarjas viis etappi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles