Koroonaviirus lõi eetriäri õitsele (3)

Hans-Martin Tammesalu
, suvereporter
Copy
Tšehhi päritolu sinise korgiga eeter, millel ka eestikeelne hoiatav kasutusjuhend, on müügil Lõuna-Eesti laatadel. Viimasel Uma Meki laadal Võrus oli platsis paar-kolm eetrimüüjat.
Tšehhi päritolu sinise korgiga eeter, millel ka eestikeelne hoiatav kasutusjuhend, on müügil Lõuna-Eesti laatadel. Viimasel Uma Meki laadal Võrus oli platsis paar-kolm eetrimüüjat. Foto: Arved Breidaks

Kui koroonaviirus jõudis Eestisse, hakkasid inimesed selle vastu kohe abi otsima ka rahvameditsiinist teada-tuntud eetrist, mis on läbi aegade eriti menukas olnud Lõuna-Eestis. Terviseamet tuletab aga meelde, et eeter on tehniline lahusti ja keemilise reaktsiooni lähteaine, mille tarbimine on ohtlik ning tervisele kahjulik.

See teadmine pole eetri tarvitajatele ilmselt võõras, aga eetri kui imeravimi mainele see mõju ei avalda. «Nüüd räägitakse, et eeter aitab koroona vastu,» ütles Võrus elav 78-aastane naine, kes ei soovinud oma nime ajalehes avaldada. «Aga ei aita see tuhkagi. Ka Jalmar Vabarna ju rääkis, et nad võtsid eetrit ja handsat, aga ikka jäid koroonasse.»

Tartu ülikooli farmaatsia instituudi juhataja Ain Raali hinnangul on end haigena tundes eetri tarvitamine harva ja vähestes kogustes õigustatud, aga mitte joobe saavutamiseks. «Kohe kuidagi ei saa eetri manustamisel tekkiva joobe nautimist nimetada enese «ravimiseks», see on tervisele ja elule ohtlik enesepettus,» manitses ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles