Galerii ⟩ Tartu PÖFFi maskistatud avamisele järgneb voogedastuspidu (1)

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy

Esimesed kinolised hakkasid Athena keskusesse sisenema pool tundi enne seansi algust. Maskis olid nii kaks kubistlikku hunt-noormeest, kes võtsid trepil saali astujaid vastu ja neid fotograaf Heikki Leisi ette suunasid, kui ka peaaegu kõik sisenejad, kellest aga paljud võtsid maski eest pildistamise hetkel. Mask tuli eemaldada ka veini joomisel ja suupistetega maiustamisel – need olid avamise puhul serveeritud teisel korrusel saali ees.

Kui kinoliste kogunemise ajal mänginud ansambel Titoks oli pillid kotti pannud, oli saalis juba ka linnapea Urmas Klaas, kes seisis ukse kõrval ja keelas veiniga siseneda. Saalis külg külje kõrval istudes tuli järgida nõuet hoida nina ja suu kaetuna, et piirata viiruste levimist.

Festivali avamist juhtinud näitleja Maarja Jakobson võttis maski ekraani ette minekuks eest, nagu ka avasõnad öelnud Urmas Klaas, PÖFFi peasponsori Elisa juhatuse liige Margus Vaino ning Tartu loomemajanduskeskuse, Tartu filmifondi ja Tartu PÖFFi juht Kristiina Reidolv.

Seejärel avas ülikoolilinnas 24. korda toimuva Pimedate Ööde filmifestivali dokumentaalfilm «Trühvlikütid» (USA, Itaalia, Kreeka, režissöörid Michael Dweck ja Gregory Kershaw, 2020).

Voogedastuspidu

Avafilmile järgneb Ö Stuudios kell 22 voogedastuspidu «Tartu PÖFFi avastriim», mis jõuab kõikide huvilisteni, vahendaja on PÖFFi Elisa Stage. Maarja Jakobson tutvustab Tartus linastuvaid filme. Stuudios on külas Nafta Filmsi produtsent Esko Rips ja helilooja Mihkel Zilmer, kes räägivad PÖFFi võistlusprogrammis esilinastuvast Taani, Eesti ja Belgia filmist «Erna on sõjas» (režissöör Henrik Ruben Genz), mis on filmitud suures osas just Tartus ja Tartumaal.

Näitleja Margus Jaanovits kõneleb PÖFFi võistlusprogrammi valitud Peeter Simmi mängufilmist «Vee peal». Kristiina Reidolv ja Inga Koppel tutvustavad Tartu PÖFFi ja selle kõrvalprogrammi. Muusikat teeb Titoks.

Kahel nädalal

Kahe nädala jooksul jõuab Tartus kinolinale kokku ligi sada filmiseanssi. Programm on mitmekesine ning ulatub poliitilise laenguga dokumentaalfilmidest eksperimentaalsete lühifilmide ja kaasaegse draamani. Tartu PÖFFil on täies mahus esindatud ka PÖFFi põhivõistlus- ja debüütfilmide programm.

13.–29. novembrini saavad huvilised festivali filme vaadata Elektriteatris ja Athena keskuses, aga ka kodust lahkumata, sest 24. Pimedate Ööde filmifestival leiab aset kombineeritud kujul – nii kinodes kui virtuaalselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles