Terviseamet ja Tartu ülikool alustavad katseuuringut koroona testimiseks süljest

Lenel Karu
, reporter
Copy
Koroonatestide analüüsimine. Foto on illustratiivne.
Koroonatestide analüüsimine. Foto on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Järgmisel nädalal algab katseuuring koroonaviiruse testimiseks süljeproovist, mis on eeldatavalt mugavam ja odavam koroonatesti tegemine kui senine ninaneelutest. Edaspidi saaks süljetestide abil hõlpsamini läbi viia seireuuringuid ning võimalusel asendada kasvõi osaliselt ninast võetavad testid.

Kui seni on Eestis koroonaviiruse tuvastamiseks kasutatud peamiselt ninaneelu teste, plaanib terviseamet hinnata, kas süljetest on sama usaldusväärne võimalus viirusnakkuse testimiseks. Terviseameti nakkushaiguste labori juhataja Külli Rae sõnul on süljeproovist testimine lihtsam ja inimesele arvatavasti mugavam kui senine ninaneelutest.

«Proovi saab võtta inimene endal kodus ise – ta ei pea selleks minema proovivõtukohta, seega säästetakse sellega paljude meditsiinitöötajate väärtuslikku aega ning samuti pole selleks vaja kaitsevahendeid. Proovi võtmiseks tuleb lihtsalt koguda sülge proovi andmiseks mõeldud tuubi,» lisas Rae. Tänu lihtsusele on süljeproovi võtmine ka odavam kui praegune ninaneelu kaabe.

Uuringu üks eestvedajatest, Tartu ülikooli Eesti geenivaramu juhtivteadur Lili Milani sõnas, et kuigi süljeproovid on mitmes riigis juba kasutusel, on vajalik hinnata selle meetodi teostatavust ja usaldusväärsust ka Eestis. Eriti oluline on töötada välja meetod, millega saaks koolides läbi viia kiiret ja lastele mugavamat testimist. «Esialgu viime meetodi testimiseks läbi katseuuringu, et hinnata haiglapatsientidel süljeproovist saadud tulemuste täpsust võrreldes ninast võetud proovidega. Lisaks uurime töö- ja koolikollektiivides, kas inimesed saavad proovi võtmisega iseseisvalt hakkama,» lisas Milani.

Tartu ülikooli rahvatervishoiu teaduri Mikk Jürissoni sõnul on tekkinud olukord, kus mõned inimesed väldivad testima minekut, sest kardetakse protseduuri ebamugavust. «Lisaks on meil olnud probleeme inimeste kaasamisega seireuuringutesse, sest nende kogemus ninaneelutestiga on olnud ebameeldiv. Loodame, et süljetestid võiksid meelitada rohkem inimesi end koroonaviiruse suhtes testima,» ütles Jürisson.

Katseuuring viiakse läbi järgmise nädala jooksul. Uuringu tulemused peaksid selguma kuu lõpus. Külli Rae sõnul ollakse eduka katseuuringu korral valmis süljetestimist ulatuslikumalt kasutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles