Video ⟩ «Porgandid» saavad pea viie miljoni euro eest kiiremaks sõiduks lauge kurvi ja uue Jänese silla

Armas Riives
, reporter
Copy
Eesti Raudtee alustab Emajõele uue silla ehitust. Uus sild tuleb punase kaarega. Vanast Jänese sillast loodab Tartu linnavalitsus teha kergliiklussilla, et marjulised ja seenelised saaksid jõge ületada.
Eesti Raudtee alustab Emajõele uue silla ehitust. Uus sild tuleb punase kaarega. Vanast Jänese sillast loodab Tartu linnavalitsus teha kergliiklussilla, et marjulised ja seenelised saaksid jõge ületada. Foto: Sille Annuk/Infrabim OÜ

Eesti Raudtee sõlmis lepingu uue Emajõe raudteesilla ehituseks ja ligi 2,2 kilomeetri ulatuses raudtee õgvendamiseks ASiga TREV-2 Grupp. Tööde maksumus on 4,85 miljonit eurot.

«Praegune metallist raudteesild on üle 60 aasta vana ning valmis minema teenitud vanaduspuhkusele. Lisaks ei võimalda käänuline raudtee sõita üle 100 kilomeetri tunnis,» ütles Eesti Raudtee ehitusteenistuse juht Riho Vjatkin.

Raudteesild rajatakse olemasoleva Jänese raudteesilla kõrvale loode suunas. Sild on kavandatud kolmeavalise kaarsillana, mis sobitub visuaalselt Tartu linna sildadega ja tagab mõlemal pool jõge kümne meetri laiuse kallasraja.

Kui kõik tööd on tehtud, peaks sõiduaeg vähenema Tallinnast Tartusse veidi üle kümne minuti. See tähendab, et Tallinnast Tartusse peaks rong sõitma tunni ja 44 minutiga.

Et hoida võimalikult sirget trassi, ei ehitata uut silda risti üle jõe, vaid kergelt diagonaalis. Seetõttu tuleb see praegusest mõnevõrra pikem: Jänese raudteesilla pikkus on 56,38 meetrit, uus Emajõe raudteesild tuleb 101,7 meetrit pikk. Sild ehitatakse selline, et tulevikus oleks sinna võimalik rajada veel teine rööpapaar.

Kui ehitus algab, kaovad Vorbuselt raudtee äärest ka Eesti Raudtee maale omavoliliselt püstitatud aiamajakesed. Vana raudtee relsid ja rööpad võetakse üles siis, kui uus sild on valmis. Kui Tartu linnavalitsus saab Jänese silla oma valdusesse, jääb sild alles ning sealt saavad jõge ületada jalakäijad.

«Tegemist on huvipakkuva ja vastutusrikka projektiga, kuna nii pika raudteesilla projekti ei ole viimastel aastatel Eestis tehtud,» ütles TREV-2 Grupi maanteede ehituse valdkonna juht Margus Praks.

Ehitustööde ajal võib esineda liikluskatkestusi või -piiranguid. Uus sild valmib 2021. aasta lõpuks.

Video rajatavast sillast ja uuest raudteetrassist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles