Tallinnas 40 aastat tagasi mängitud rokkooper «Johnny» tuleb taas lavale Tartus

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Noorsooteatri «Johnny» etendustel tegi kaasa ansambel Ruja, millest pildile on jäänud täies pikkuses kitarrist Jaanus Nõgisto ja Johnny osatäitjana Urmas Alender. Paremal laulavad trupis osalenud näitlejad Merle Talvik ja Jüri Aarma.
Noorsooteatri «Johnny» etendustel tegi kaasa ansambel Ruja, millest pildile on jäänud täies pikkuses kitarrist Jaanus Nõgisto ja Johnny osatäitjana Urmas Alender. Paremal laulavad trupis osalenud näitlejad Merle Talvik ja Jüri Aarma. Foto: Viktor Mendunen / Eesti teatri- ja muusikamuuseum

Augustis 2021 tuleb Tartu laululaval publiku ette rokkooper «Johnny», mis kujuneb eeldatavasti aasta suurimaks muusikalavastuseks. Kõlab Olav Ehala, Margus Kappeli, Jaanus Nõgisto ja Peeter Volkonski muusika. Libretist on Mihkel Truman, muusikajuht Olav Ehala, lavastaja Ain Mäeots, peaosades Franz Malmsten ja Liis Lass.

Kevadel 1980 esietendus Tallinnas noorsooteatris Eero Spriidi lavastatud rokkooper «Johnny», mille libretistid olid Kalju Komissarov ja Mati Unt ning millest kujunes kultuslik lavastus. Libreto alus oli Richard Bachi teos «Jonathan Livingston Merikajakas», mille tõlge eesti keelde ilmus Loomingu Raamatukogus 1973.

Veebilehel johnnytartus.ee on kirjas, et kindlasti oli selles oma osa suurepärasel muusikal, ent veelgi enam käsitletavatel teemadel – peamine küsimus oli üksikindiviidi vabadus nii traditsioonide kui ka nõukogude ideoloogia surve all hingavas ühiskonnas. «See sai mõistagi ka põhjuseks, miks lavastuse etendamine paar kuud hiljem keelustati. Ilmselt oli sellel oluline osa, miks «Johnny» muutus legendaarseks ja seda tänini mäletatakse,» on märgitud lavastuse veebilehele.

Kulus neli aastakümmet, et «Johnny» taas lavale tuua. Uus libreto võimaldab rääkida vabadusest tänapäevases maailmas ja oluliselt otsesõnalisemalt, kui see oli võimalik 1980. aastal, kuid Olav Ehala, Margus Kappeli, Jaanus Nõgisto ja Peeter Volkonski kirjutatud muusika on sama võimas.

5. augustil 2021 Tartu laululaval esietenduva «Johnny» loomisel teevad kaasa tänavu parima teatrikunstniku auhinna pälvinud Kristjan Suits ning paljudes tähelepanuväärsetes lavastustes tantsija ja koreograafina osalenud Marika Aidla. Olav Ehala juhatusel teevad muusikat Margus Kappel, Priit Kuulberg, Jaanus Nõgisto, Toomas Rull, Mikk Tammepõld ja Ain Varts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles