Eesti vanim naiskorporatsioon tähistas sajandipidu

Lenel Karu
, reporter
Copy

Laupäeval tähistas 100 aasta juubelit Eesti vanim naiskorporatsioon Filiae Patriae jumalateenistuse ja aktusega.

Hommikusel jumalateenistusel Tartu Jaani kirikus pidas jutlust Kose koguduse õpetaja ja Filiae Patriae vilistlane Kerstin Kask. Edasi liiguti rongkäigus Tartu ülikooli peahoonesse 100. aastapäevale pühendatud aktusele. Tervituskõne pidas Tartu ülikooli rektor Toomas Asser, esines Tartu ülikooli kammerkoor, anti üle korporatsiooni aumärgid ning teadlase ja korporatsiooni lahkunud vilistlase Mare Taagepera stipendium.

Päev varem kogunesid korporatsiooni liikmed Tartusse õestuspeole, kus kinnitati omavahelisi sõprussidemeid ja uuendati õestusvannet. Traditsiooniselt veedetakse õestuspidu omakeskis.

Korporatsiooni Filiae Patriae juubelipidustused olid esialgu planeeritud suurejoonelisemalt ja külla oodati ka väliskoondiste liikmeid Ameerikast, Kanadast ja Rootsist ning sõprusorganisatsioonide esindajaid Lätist, Rootsist ja Soomest. Kuivõrd aga korporatsiooni eluaegse liikmesuse tõttu kuuluvad korporatsiooni ridadesse ka eakamad daamid, otsustati nende tervise kaitseks ja koroonaviiruse leviku takistamiseks lükata suuremad pidustused 2021. aastasse.

Korporatsioon Filiae Patriae on 1920. aastal loodud naisüliõpilasorganisatsioon, mis ühendab Eesti kõrgkoolides õppivaid ja õppinud eesti naisi. Kokku kuulub Filiae Patriae ridadesse ligi 1000 naist, nende seas Kersti Kaljulaid, Evelin Ilves, Ülle Madise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles