Tartumaale lisandus kaks positiivset koroonatesti tulemust

Tartu Postimees
Copy
Koroonatest.
Koroonatest. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 2 534 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 42 testi tulemus osutus positiivseks. Tartumaale lisandus neist kaks.

Rahvastikuregistri andmete järgi laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 16 inimesel. Ida-Virumaale  laekus 11 uut positiivset testitulemust, Võrumaale üheksa, Tartumaale kaks, Järvamaale üks, Põlvamaale üks, Pärnumaale üks ja Valgamaale üks.

Võrumaale laekunud kaheksa uut juhtumit on seotud nakatumisega töökohal (Võru linnavalitsus) ning üks haigestunu on linnavalitsuse töötaja lähikontaktne. Valgamaale laekunud uus juhtum on sisse toodud Venemaalt. Tartumaa kaks uut juhtumit on seotud nakatumisega kooliüritusel. Põlvamaa nakatumise asjaolud on selgitamisel. Lõuna regioonis on tänahommikuse seisuga kolm kollet: Võru sünnipäev (22 inimest), matuse kolle (11 inimest) ja töökoha kolle (kaheksainimest). Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviiruse tõttu 237 inimest, kellest 45 on haigestunud.

Terviseamet paneb südamele: kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui kaks meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, onhaigena koosviibimisele minek kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid üritustel osalejad oma telefoni paigaldada koroonarakenduse HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada. Koroonaviiruse tõttu vajab haiglaravi 31 inimest.

25. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 31 inimest, juhitaval hingamisel on üks patsient. Koju saadeti kolm inimest ning üks patsient viidi üle mitte-Covid osakonda. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati neli.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 448 COVID-19 haigusjuhtumit 435 inimesega.

25. septembri seisuga on tervenenud 2 417 inimest. Neist 1 838 inimese (76%) haigusjuhtum on lõpetatud, 579 inimesel (24%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 36,57.

Eestis on kokku tehtud üle 199 000 esmase testi, nendest 3 118 ehk 1,55 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata veebileheküljelt www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Järgmised nädalad on kriitilised viiruse kontrolli alla saamiseks. Maski kandmine ei ole Eestis küll kohustuslik, kuid mask on väga hea meede lisaksdistantsi hoidmisele, heale kätehügieenile ja heale respiratoorsele hügieenile. Maski tuleb kanda kõigil mis tahes haigussümptomitega inimestel avalikus kohas viibides või vältimatu lähikontakti korral. Maski peaksid kandma kõik koroonaviirusega nakatunute kontaktsed, isegi kui sümptomeid veel pole. Maski tasub kanda rahvarohkeid suletud ruume külastades – poodides, kaubanduskeskustes, ühistranspordis jm. See on tungivalt soovitatav just nendes piirkondades, kus on tekkinud uued nakkuskolded. Maski tuleks kanda ka väljas rahvarohketes kohtades viibides, kui pole võimalik võõraste inimestega distantsi hoida. Oluline on maski paigaldada, kanda ja eemaldada õigesti, ennast nakatamata. Pärast maski eemaldamist tuleb käed desinfitseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles