Ühel Rally Estonia pealtvaatajal diagnoositi koroona

Lisete Reineberg
Copy
Teadaolevalt käis Rally Estoniat vaatamas vähemalt üks koroonaviirusega nakatunud inimene.
Teadaolevalt käis Rally Estoniat vaatamas vähemalt üks koroonaviirusega nakatunud inimene. Foto: Margus Ansu

Üks inimene, kes läinud nädalavahetusel käis vaatamas Lõuna-Eestis peetud Rally Estoniat, sai eile koroonadiagnoosi.

Terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma andmetel käitus haigestunud inimene rallil hoolsalt, kandis maski, kasutas Hoia äppi ja lahkus enesetunde halvenedes kohe rallilt. «Nakkusohtlikul perioodil viibis ta rallil, aga sümptomid ilmnesid pühapäeval,» sõnas Härma.

Terviseameti Lõuna regionaalosakonna juhataja Tiia Luht kinnitas, et nakatumine ei toimunud Rally Estonial. «Inimene oli haige ehk nakatumine toimus mujal, tuttava kaudu,» selgitas Luht. Terviseamet sai juhtumist teada täna hommikul ning täpsem uurimine veel käib.

Sellest hoolimata palub terviseamet RP6 passide omanikel, kes osalesid SS1 (Tartu vald), SS3 (Karste), SS10 (Kääriku) ja SS14 (Nõuni) katsel, oma tervist jälgida ning haigusnähtude tekkimise korral pöörduda perearsti poole. Vipialal viibijad sinna hulka ei kuulu. Terviseamet jälgib praegu uue nakatunu tuvastatud lähikontaktseid. Siinkohal Luht rõhutas, et neid ei tasu sega ajada tavakontaktsetega. «Tavakontakt ehk siis inimene, kes antud juhul viibis samas piirkonnas, saab soovituse ise oma tervist jälgida,» ütles ta. 

Lähikontaktseks loetakse tema selgitustel inimest, kes  elab samas majapidamises Covid-19 haigega, on olnud temaga otseses füüsilises kontaktis (nt kätlemine), vähemalt 15 minutit ja vähem kui kahe meetri kaugusel, on olnud otseses kontaktis Covid-19 haige eritistega ilma kaitsevahendeid kasutamata (nt on peale köhitud, aevastatud, kasutatud patsiendi salvrätti paljaste kätega); on viibinud Covid-19 haigega ühes ruumis (sh söögiruumis, nõupidamisruumis, haigla ooteruumis jne) vähemalt 15 minutit ja vähem kui kahe meetri kaugusel; on viibinud transpordivahendis sümptomaatilise Covid-19 haige läheduses, sh isikud, kes istusid samas reas ja kaks rida ees- või tagapool või on olnud Covid-19 haige reisikaaslased ja hooldajad.

Kolmapäeva hommiku seisuga oli Lõuna regioonis kolm koroonakollet: perekondlik nakatumine (kuus inimest), Võru sünnipäev (16 inimest, kellest üks on Lääne regionaalosakonna jälgimisel) ja Itaalia reisi kolle (üheksa haigestunut, neist neli on  Lääne regionaalosakonna jälgimisel).

Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses praegu 285 inimest. Neist on haigestunud 33.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles