Viirus ähvardab endiselt: Tartumaale tuli kolm uut koroonapositiivset (2)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tartu koroonaviiruse testimistelk asub nüüd laululava taga.
Tartu koroonaviiruse testimistelk asub nüüd laululava taga. Foto: Laila Kaasik

Möödunud ööpäevaga lisandus üle Eesti 35 uut koroonahaiget. See viis riigi haigestumusnäitaja 100 000 elaniku kohta 17,1 peale. Tartumaal registreeriti kolm uut juhtu.

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 2365 haigust Covid-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 35 tulemus osutus positiivseks.

Rahvastikuregistri andmete järgi laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 22 inimesel. Ida-Virumaale lisandus neli ning Võrumaale ja Tartumaale kolm uut koroonaviiruse haigusjuhtu. Jõgevamaale ja Raplamaale lisandus üks uus positiivne koroonaviiruse proov, ühel juhul puudus positiivse proovi andnul rahvastikuregistris registreeritud elukoht. 

Harjumaa 22 nakatumisest kuus on seotud Nõmme Kalju jalgpallimeeskonnaga.

Harjumaale ööpäevaga lisandunud 22 uuest haigusjuhust on praegu teadaoleva informatsiooni põhjal üks toodud sisse Euroopa Liidu riigist, kahel juhul saadi viirus haigestunud pereliikmelt ja kahel korral tuttavalt. Kuus lisandunud juhtu on seotud jalgpalliklubiga Nõmme Kalju, haigusjuhud leiti Eesti jalgpalli liidu (EJL) korraldatud järeltestimise käigus. «Testime neid isikuid, kes olid Kalju võistkonnaga koos iga kahe päeva tagant. Jätkame seda testimist veel ka lähipäevadel. Kalju klubi on meile kinnitanud, et kõik kontaktsed on isoleeritud,» ütles EJLi kriisikomisjoni liige Mihkel Uiboleht.  

Kahel juhul on viiruse nakkusallikas teadmata, ülejäänud nakkusjuhtude asjaolud on selgitamisel. 

Perioodil 3.–4. september lisandunud 11 Harjumaa haigusjuhust viis olid sisse toodud Euroopa Liidu riikidest ning üks Venemaa Föderatsioonist. Neljal juhul oli nakkusallikaks haigestunud tuttav, ühel juhul nakkusallikas ei selgunud. 

Terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel on neli aktiivset kollet, millest Nõmme Kalju koldega on seotud 14, Ülemiste City koldega kaheksa ning saunapeo koldega kuus nakatumist. Vene draamateatri koldega on kokku seotud kuus haigusjuhtu (tööl ja pereringis nakatumine kokku).

Kokku on koroonaviiruse leviku tõttu terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel üle 570 inimese.

Ida-Virumaa kolm haigusjuhtu on seotud nakatumisega pereringis, ühe haigestumise asjaolud on selgitamisel. 

Terviseameti ida regionaalosakonna jälgimisel on SARS-CoV-2 leviku tõttu üle 670 inimese. Osakonna tegevuspiirkonnas on kokku viis aktiivset kollet, millest suurim on 56 haigestunuga (neist 31 on töötajad ja 25 töötajate lähikontaktsed) nii-öelda Estonia kaevanduse kolle. Jõhvi Keldri koldega on seotud 15, Ühendkuningriigist sisse toodud koroonaviiruse koldega 15, Ojamaa kaevanduse koldega üheksa ning Viru vangla koldega viis haigusjuhtu (kolm töötajat ja kaks töötaja pereliiget). 

Võrumaa üks haigusjuht on toodud sisse Euroopa Liidu riigist, Jõgevamaa haigestumise puhul on tegemist haige lähikontaktsega. Tartumaal andis positiivse proovi välistudeng. Ülejäänud haigestumiste asjaolud on selgitamisel.  

5. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi seitse inimest, juhitaval hingamisel ei ole ühtegi patsienti. Möödunud ööpäeva jooksul saadeti haiglast koju neli inimest ning koroonaviiruse tõttu hospitaliseeriti kaks inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 418 Covid-19 haigusjuhtumit 405 inimesega. Selgituseks: ühe inimese kohta võib olla mitu haiguslugu – näiteks siis, kui inimene viiakse üle ühest haiglast teise. Sellisel juhul esimeses haiglas juhtum lõpetatakse ja teises avatakse. Haiglate koormuse hindamiseks on oluline neid eristada.

5. septembri seisuga on tervenenud 2165 inimest. Neist 1638 inimese (75,7%) haigusjuhtum on lõpetatud, 527 inimesel (24,3%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 17,1. Eile oli nakkuskordaja 16. 

Eestis on kokku tehtud ligi 159 000 esmast testi, nendest 2491 ehk 1,6 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles