Verekeskuse varu on alla kriitilise piiri

Kerli Soe
, suvereporter
Copy
Veredoonorid ei pea kõndima läbi haigla, vaid saavad turvaliselt majja siseneda N. Lunini põik tänavalt.
Veredoonorid ei pea kõndima läbi haigla, vaid saavad turvaliselt majja siseneda N. Lunini põik tänavalt. Foto: Laila Kaasik

Tartu ülikooli kliinikumi verekeskus vajab hädasti 0-veregrupi ree­suspositiivseid doonoreid, kuna sellise vere varu on alla kriitilise piiri. Lisaks on vähe reesusnegatiivset 0-grupi ja reesuspositiivset A-grupi verd.

Verekeskuse kvaliteedijuhi Merle Kepsi sõnul vajatakse kõige rohkem just 0+ ja A+ verd, kuna haigla patsientidel on sellised veregrupid. Keps lisas, et kuna praegu on osakondades rohkem tööd, on ka verenõudlus suurem. Samuti mõjutavad suurt verenõudlust traumad.

Suvine aeg

Kepsi arvates võib praegu olla vähe doonoreid, kuna regulaarselt verd annetamas käivaid tudengeid pole suvel Tartus. «Statistikat selle kohta, kui suure osa moodustavad doonoritest tudengid, pole me teinud, aga suurem osa annetajatest on siiski 20-aastased,» lausus ta.

Ka suvepuhkused mõjutavad verekeskuse varusid. «Inimesed on sageli Tartust eemal, kuid samas on ka neid, kes leiavad puhkuste ajal rohkem aega, et tulla verd annetama,» sõnas Keps. Ta lisas, et ilusate ilmadega veedetakse rohkem aega looduses, kus paratamatult on ka puugid. «Puugihammustusest peab möödas olema vähemalt kaks kuud,» rõhutas Keps.

Praegune koroonaviiruse levik võib Kepsi sõnul samuti vereannetajaid hirmutada, kuid inimesed ei peaks ohutuse pärast muretsema. «Verekeskusel on eraldi sissepääs, inimesed ei pea tulema läbi haigla, samuti on kõikidele doonoritele näomaskid ja desinfitseerimisvahendid,» sõnas ta.

Ehkki verekeskuse kodulehel on kirjeldatud vere loovutamist välistavad tegurid, tasub kahtluse korral alati verekeskusele kirjutada.

Ühest vereannetusest saab aidata vähemalt kolme patsienti, ütles verekeskuse kvaliteedijuht Merle Keps.

«Teatud haiguste puhul on ajaperiood, mille möödumisel tohib taas verd anda,» ütles Keps. «Kui inimesel on lapsena olnud krooniline liigesepõletik, mis justkui peaks välistama vere loovutamise, ei tasu sellest kohkuda, vaid tuleks meiega konsulteerida.»

Ühest saab kolm

Vereloovutus annab võimaluse teha head mitmele inimesele, sest annetatud veri jagatakse osadeks. «Ühest vereannetusest saab aidata vähemalt kolme patsienti,» ütles Keps.

Kliinikumi verekeskus ootab suve lõpuni doonoreid esmaspäevast neljapäevani kell 9–17 ning reedeti kell 8–15.30 L. Doonoritel soovitatakse majja siseneda N. Lunini põik tänavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles