Vihm Elva elamuslasi ei heidutanud

Janno Zõbin
, ajakirjanik
Copy

Möödunud laupäeval toimus Verevi järve ääres Elva elamusfestival #tartumaine. Üritus haaras kaasa kogu Tartumaa: osalesid Elva, Nõo, Kastre, Kambja, Peipsiääre, Luunja ja Tartu valdade kultuurikollektiivid ning ettevõtjad.

Kell üks alanud festivalil puhkes kohe ürituse alguses vihmasadu, ent nagu selgus, ei lasknud Elva elamusfestivali külalised end sellest heidutada. Järveäärsel kauplemistänaval pakkus ligi 80 Tartumaa ettevõtjat kõikvõimalikke tooteid ning samas tutvustasid inimesed ka kohalike kogukondade tegemisi. Festivalil sai proovida eri tootjate toidu- ja joogipoolist, panna end proovile erinevates meisterdamisoskustes ning nautida muusikat ja tantsu.

Meeldivalt üllatas festivali noortelava, kus astusid üles Tartumaa bändid, kes esindasid stiililiselt nii folki kui ka mõnusalt logisevat indierokki. Väikese, ent muheda folgikavaga esines teiste seas ka Luunja ansambel Hörsä-Härsä, mis tähendab Võru keeles ülepea kaela. Tegu on ühes majas elavate noorte Brett Hiiobi ja Jasmin Saare bändiga, mille liikmed on omavahel suisa naabrid. «Õppisime koos Luunja keskkoolis klaverit, hiljem said meie emad omavahel kuidagi tuttavaks ja siis kutsutigi meid kokku,» seletas Jasmin Saar.

Noortelava lähedale oli end seadnud ka spetsiaalselt ürituse tarvis loodud kohalik raadio, kus päeva jooksul said sõna teiste seas ka festivali korraldajad ja mis kandis festivali üle internetis. Raadio põhiline initsiaator oli Puhjas diskorite huviringi vedav Kristjan Veedler. «Tehnika ajastu. Isegi metsast võib teha raadiot. Anname edasi seda emotsiooni, melu ja suminat, mis siin valitseb,» rääkis Veedler.

Elva elamusfestivali noorteala korraldaja, Rõngu rahvamaja juhataja Mariliis Vanaisak ütles, et programmi aitasid kokku panna Elva valla noortevolikogu noored. «Kui alguses tundus, et programm ei täitu, siis lõpuks tuli välja, et on veel inimesi, kes tahaks esineda. Aga lihtsalt kava on täis,» tõdes ta. Lavalt käis päeva jooksul läbi ligi 50 noort. «Siin on väljas meie huvitegevuse menukid eri piirkondadest,» selgitas Vanaisak. Elva valda pidas ta musikaalseks, tuues välja, et igas valla piirkonnas on oma muusikahuviring olemas.

Kui raske aga oli pärast haldusreformi tekkinud suures vallas inimesi liita, et elamusfestivali mõõtu üritust korraldada?

«Palju on siin ära teinud Elva valla kultuuri- ja haridusosakond. Nende ees müts maha. Alustasime ettevalmistustega juba koroona ajal, neid veebikooselekuid lugesin ma ühte päeva viis kuus tükki,» muheles ta.

Üsna suurejooneliselt ette võetud festival läks korraldajate arvates korda ning ka publik näis sündmusega igati rähule jäävat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles