Tartus õppiv valgevene üliõpilane: need valimised on õigustühised, ainuüksi opositsiooniliidri tasalülitamisest piisab (4)

Janno Zõbin
, ajakirjanik
Copy
Ihar Suvorau arvab, et tuleb olla julge. Just praegu on õigeim aeg Aljaksandr Lukašenkat ja tema valitsemisstiili kritiseerida, sest muidu ei parane olukord Valgevenes kunagi.
Ihar Suvorau arvab, et tuleb olla julge. Just praegu on õigeim aeg Aljaksandr Lukašenkat ja tema valitsemisstiili kritiseerida, sest muidu ei parane olukord Valgevenes kunagi. Foto: Laila Kaasik

«Selle nädala alguses leidis Kaarsilla juures aset sündmus, millega avaldati solidaarsust Valgevene protestides osalevatele inimestele. Vastava üleskutse koostas sotsiaalmeedias Tartu kohalik valgevene kogukond, mis koosneb peamiselt tudengitest.

Kolmandat aastat Tartus elav ning bioinseneeriat ja robootikat õppiv Ihar Suvorau on üks nende hulgast. Facebookis loodud ürituse tutvustuses kutsus ta üles austama valgevenelasi, kes ei karda vastu astuda tänavale paigutatud sõjaväele ja kaitsta oma õigusi: õigust valida presidenti, õigust tulevikule, õigust rahulikule meeleavaldusele. Noormees täheldas, et üha rohkem tema kaasmaalasi kritiseerib avalikult kaheldaval viisil presidendiks tagasi valitud Aljaksandr Lukašenkat. Suvorau leidis, et just nüüd on õige aeg tegutseda – valgevenelasi toetada ning koguda raha repressioonide tõttu kannatanute peredele.

Ihar Suvorau, kui suur on Tartus valgevene kogukond? Mida te nüüd koos ette võtate?

Meid on ligi kümme inimest, aga muidugi on Tartus valgevenelasi palju rohkem. Mõningaid inimesi ma tundsin varem Tartu ülikoolist. Valgevene valimiste ajal nädal tagasi avastasin, et ka Tallinnas on minu rahvuskaaslasi, tutvusin nendega ja oleme nüüd omavahel ühenduses. Valmistame praegu ette petitsiooni, mille põhisisu on see, et Valgevenes aset leidnud viimased valimised tuleb kuulutada ebaseaduslikuks ning peaks moodustama uue vahevalitsuse. Palume ka lõpetada vägivald ja kodanike piinamine.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles