Leonhard Lapin näitab naiste pesu kui meloodiat, millele ta lisas rütmi

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Leonhard Lapin näituse «Rütm ja meloodia» avamisel.
Leonhard Lapin näituse «Rütm ja meloodia» avamisel. Foto: Kristjan Teedema

Luunja valla mõisapäevadest, mis algasid juuli eelviimasel õhtul kodukohvikute avamisega, jäi vallamaja külastajaile kahel korrusel pikemaks osasaamiseks Leonhard Lapini graafiliste lehtede näitus «Rütm ja meloodia». Väljapaneku 19 pildi loomisel on aluseks olnud ehtne nõukogude naiste pesu alates rinnahoidjatest ja lõpetades sukahoidjatega, sukkadest rääkimata.

Leonhard Lapin rääkis näituse avamisel, et ta kastis aastal 1969 koos Sirje Rungega naiste pesuesemeid värvi sisse ja jäädvustas nende koopiad paberilehtedele. «Eksponeerida me neid ei saanud mujal kui ainult Tartu ülikooli kunstikabinetis,» ütles Lapin.

Aastal 1991 tuli see kõik avangardsele graafikule meelde koos sooviga anda samale teemale uus väljund. Tolleaegsete pesuesemete tõmmistele korraldas ta triipude pealetrüki, nii et pesu on tema sõnul kui meloodia, millele triibud lisavad rütmi. Neid pilte võisid kunstihuvilised vaadata omal ajal Vaal-galeriis.

Näitust, Leonhard Lapinit ja Albert Trapeeži tutvustas Jürgen Rooste.
Näitust, Leonhard Lapinit ja Albert Trapeeži tutvustas Jürgen Rooste. Foto: Kristjan Teedema

Reedel näituse avamisele järgnenud õhtul kogunesid Henrik Visnapuu teema-aasta luulepäeva puhul Kapteni Keldri terrassile luuletajad ja muusikud – teiste seas Leonhard Lapini kirjanduslik mina Albert Trapeež ja Jürgen Rooste – esitama programmi «Suvehundi armuhüüd».

Mõisapäevad jätkuvad

Luunja kultuuri- ja vabaajakeskuse direktori Kadi Kalmuse teatel jätkuvad mõisapäevad nädalavahetusel esialgu sportlikult: laupäeval oli kavas duatlon lastele ning triatlon nii lastele, noortele ja põhiklassidele kui ka võistkondadele. Õhtul esitasid roosiaias Georg Otsa laule Marko Matvere ja Tarmo Eespere. Sissepääs sündmusele oli tasuta.

Pühapäeval on laada- ja hobupäev, mis seekord toimub jõesadamas ja mõisapargis.

Luunja vallamaja ette maandus tunnike enne näituse avamist suur laadung vihma.
Luunja vallamaja ette maandus tunnike enne näituse avamist suur laadung vihma. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles