GALERII ⟩ Tartus mahtus ühte päeva kaks eriilmelist ratsavõistlust

Copy

Laupäeval leidis Tartus aset kaks olulist, kuid väga eriilmelist ratsavõistlust. Raadil Tartu ratsakooli juures võistlesid ratsanikud koolisõidus ning samal ajal oli Ihastes ligi sada ratsanikku legendaarsel takistussõiduvõistlusel Ihaste Derby.

Ihaste Derby toimus viimati kakskümmend aastat tagasi, kuid kolm aastat tagasi Ihaste ratsakeskuse ostnud Enno Pille otsustas sellele sündmusele taas eluvaimu sisse puhuda.

Enno Pille selgitas, et derby on segu takistussõidust ning maastikusõidust, mis on paras väljakutse nii ratsanikule kui ratsule, kuid seda on pealtvaatajatel hästi põnev jälgida. «Ratsanik alustab staadionil takistusrajast ning hüppab siis takistusraja aiast välja suurele platsile, kus on eri kõrguse ja raskusastmega takistusi. Ka kasutame kaht veetakistust, mida naljalt mujal kui maailma karikavõistluste ja olümpiamängude sõitudel ei näe,» sõnas Enno.

Derby võistlusi Eestis kuigi palju ei toimu, sest võistlus nõuab väga suurt maa-ala. «Õnneks meil siin maad jagub,» märkis Ihaste ratsakeskuse juht.

Ihaste Derbyst võttis osa ligi sada ratsanikku. Enno Pille märkis, et paraku toimus samal päeval üks ratsavõistlus ka Järvamaal, mis Ihaste võistluse osalejate arvu kindlasti veidi mõjutas.

Samal ajal käis Tartus veel teinegi ratsavõistlus. Nimelt kogunesid Raadile noored ratsanikud koos ponidega, et võistelda koolisõidus. Ihaste ratsakeskuse juht Enno Pille selgitas, et Ihastes ja Raadil toimunud ratsavõistlused teineteist ei mõjutanud, kuna need on nii erinevad.

Kui Ihastes luges parema tulemuse saamiseks peamiselt ratsude kiirus ja hüppevõime, siis Raadil peetud koolisõiduvõistlusel oli tähtis ilu.

Koolisõit võib võhikule tunduda tavalise ratsutamisena, kus ratsanik oma suksuga kord kiiremini, kord aeglasemalt areenil ringi ratsutab. Tegelikult juhib ratsanik looma vaevumärgatavate liigutustega, kuid väga täpselt. Õigel ajal tuleb lasta ratsul liikuda galopis ja traavis ning õigel ajal ratsuga rahulikult mõõdetud sammudega jalutada.

Väga tähtis on koolisõiduvõistlustel nii ratsu kui ka ratsaniku välimus. Tartu ratsakooli treener Egle Kalev selgitas, et ratsanikul peavad olema õiges mõõdus saapad, käes enamasti valged kindad ning ka hobuse hoolitsetud välimus annab punkte juurde.

Näiteks oli ratsakooli ponikarja juhtloomal Ansipil lakka tehtud viis patsi. Ka koolisõiduvõistlustel osalevate neidude juuksed tuleb krunni sättida. «Lahtiste juustega areenile ei lubata,» selgitas Kalev koolisõidu reegleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles