Võõraste tõrjumise mentaliteet pressib ülikoolidesse (5)

Janno Zõbin
, ajakirjanik
Copy
Tartu ülikoolis tudeerivat Brasiilia päritolu üliõpilast Conrado Cerqueirat teeb murelikuks võimalik töötamispiirang 16 tundi nädalas. Siseministeerium kinnitas, et ülikoolides juba õppivaid kolmandate riikide üliõpilasi see ja ka teised seadusemuudatused ei puudutaks.
Tartu ülikoolis tudeerivat Brasiilia päritolu üliõpilast Conrado Cerqueirat teeb murelikuks võimalik töötamispiirang 16 tundi nädalas. Siseministeerium kinnitas, et ülikoolides juba õppivaid kolmandate riikide üliõpilasi see ja ka teised seadusemuudatused ei puudutaks. Foto: Kristjan Teedema

Kui töötundide arvu tõesti piiratakse, ei saa ma siin oma õpinguid jätkata, tõdes Brasiilia päritolu tudeng Conrado Cerqueira, kes tudee­rib Tartu ülikoolis vahetusüliõpilasena ja töötab selle kõrvalt täiskohaga kokana. «Teenin vaevu eluks hädavajaliku neljakümne tunniga nädalas, kuueteistkümne tunniga on see lihtsalt võimatu,» selgitas ta.

Cerqueira on üks paljudest murelikest Tartus õppivatest välistudengitest. Neid koondavas Facebooki grupis «Foreigners in Tartu» on vestlus läinud emotsionaalseks ja kirglikuks. Põhjus on välismaalaste seaduse ning õppetoetuste ja õppelaenu seaduse eelnõu, millega siseministeerium tahab seada lisapiiranguid Eestisse õppima tulevatele kolmandate riikide tudengitele. Näiteks tohiksid need üliõpilased õppimise kõrvalt senise 40 tunni asemel töötada vaid 16 tundi nädalas. Nad ei võiks õpingute esimesel kahel aastal Eestisse elama tuua oma abikaasat.

Seaduse jõustumine tähendaks veel teisigi uusi regulatsioone ja piiranguid. Lisaks juba mainitule soovitakse seadusega täpsustada välismaalasi õppima kutsuvale kõrgkoolile esitatavaid nõudeid. Ära lõpeks ka õppimiseks tähtajalise elamisloa saanud välismaalastele vajadusepõhise õppetoetuse maksmine.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles