Galerii ⟩ Kaks kuulsat Jaaku kohtusid kolme naisega, et mängida kassi ja hiirt

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy

Elva, 1. juuli. Nõukogudeaegsest poest ümber ehitatud Lendteatris käivad viimased ettevalmistused põnevusdraama «Kassi-hiire mäng» peaprooviks. Esietendus on juba paari päeva pärast, 3. juulil, aga trupiliikmete askeldamises ei ole närvilisust tunda. Eks ole juba ka piisavalt kaua proove tehtud, need algasid 26. mail.

Lavastaja Jaak Allik tutvustab Tartu Postimehele lavastuse kunstnikku Jaak Vausi – nad on eakaaslased ja teevad lavastuslikku koostööd 15. korda. Ta esitleb ka kolme harrastusnäitlejannat. Allik ei ole kiitusega kitsi, kui teeb juttu Airé Pajurist (näitlemise kõrval on ta Lendteatri asutaja, kunstiline juht, näitekirjanik ja lavastaja), Ülle Sillamäest, kellel on esimeses vaatuses grimmiks näohooldusmask, ja Kaidi Koppelist, kellel on proovi kaasa võetud kaks väikest poega.

Lendteatri tegijad on Alliku sõnul entusiastlikud ja toredad ning tegutsevad praktiliselt ilma igasuguse finantstoeta. «Nendega on rõõm töötada, seda kinnitab seegi, et enne mind on seal viimasel aastal lavastanud Jaan Tooming, Väino Uibo ja Johan Elm. Pärast tulevad Lennart Peep ja jälle Jaan Tooming,» lisas ta.

Ukraina dramaturgi Aleksandr Mardani põnevusdraamas «Kassi-hiire mäng» püüavad kolm naist üksteist petta. Tegevus algab teatriprimadonna Tatjana Leonidovna kodust, kuhu saabub massaaži tegema Leena. Teises vaatuses tuleb mängu primadonna õde Tamara Leonidovna.

Näidendi on tõlkinud eesti keelde Lendteatri ülesehitaja, näitleja, lavastaja, kunstnik, dekoraator, rekvisiitor, valgustaja ja helindaja Margus Möll. Ta istub saali tagareas ja sätib helifaile paika.

Algab proov. Ühel hetkel võtab Tatjana Leonidovna, kelle rollis on Ülle Sillamäe, sahtlist püstoli ja sihib teda masseerinud Leenat, keda kehastab Kaidi Koppel. Sealsamas läheb esireas istunud väike Silver lava juurde ja küsib midagi emalt.

Lavastuse läbimäng läheb kohe edasi. Esietendus Lendteatris (Elva, Pikk 73) on täna kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles