Tartu betoonitootja teeb IKEA-le kaubamaju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastas toodab AS TMB oma Tartu tehases umbes 30 viiekorruselise ja kolme sektsiooniga kortermaja jagu betoonelemente.
Aastas toodab AS TMB oma Tartu tehases umbes 30 viiekorruselise ja kolme sektsiooniga kortermaja jagu betoonelemente. Foto: Margus Ansu

Ehitusbuumi järel kolmveerandi oma toodangumahust kaotanud Tartu Maja Betoontooted jõudis pärast kolme aastat kahjumis töötamist mullu taas kasumisse tänu tellimustele Skandinaaviast, sealhulgas mööblipoeketilt IKEA.  

«Kriis lõi meid ikka väga valusalt ja varem, kui paljusid teisi. Ehitusmaterjalide tootmise sektor kukkus ju meeletult,» meenutas firma nõukogu liige Vallot Mangus. Ettevõtte käive kahanes 2008. aastal ligi poole võrra ning kahjumit kogunes üle miljoni euro. 2009. aastal langus jätkus.

«See oli väga raske aeg, aga tegime õigesti, et ei jäänud ootama siseturu taastumist, vaid hakkasime eksportima. Eksport on meid suuresti päästnud,» lisas Mangus.  

Enne kriisiaega betoonelemente üksnes Eestisse müünud firma õppis kärmelt ära Skandinaavia turu mängureeglid ja alustas suuremat eksporti 2009. aastal. Eelmisel aastal läks ekspordiks Rootsi, Soome, Norrasse ja Lätti juba 75 protsenti firma toodangust.

Uus nimi

Rahvusvahelisemaks muutumise märgina võttis ettevõte selle aasta algusest kasutusele ka uue ärinime AS TMB varasema AS Tartu Maja Betoontooted asemel.

«Rootslased panid meile selle nime. Tartu Maja Betoontooted oli neil keeruline välja öelda ja nad hakkasid kasutama lühendit TMB,» selgitas AS TMB juhataja Jaan Luts nimemuutuse tausta.

AS TMB ilmselt kõige tuntum töö Skandinaavia tarvis on uutele IKEA kaubamajadele betoonelementide valmistamine ja nende kokkupanemine ehk kaubamaja betoonkarpide tegemine. Seni on valminud kaks IKEA kaubamaja, üks on töös ning kahe tellimus veel ootel.

Peale IKEA kaubamajade on AS TMB teinud Soome ja Rootsi kortermaju, parkimismaju, koole ja teisi ühiskondlikke hooneid. Põneva ehitisena toob Jaan Luts välja ka Gotlandi kõige kõrgema, kümnekorruselise kortermaja jaoks betoonelementide tegemise.

«Tänu ekspordile võib nüüd taas öelda, et ettevõttel läheb hästi,» ütles Luts. Hästi minek väljendub kolmandiku võrra kasvanud käibes ning esimest korda kolme aasta järel taas kasumisse jõudmises.

Kasv jätkub

Luts nentis, et üldine majandusseis on praegu üsna ebakindel, kuid äsja alanud aastat näeb ta ettevõttele pigem üles- kui allamäge minekuna. «Eeldame nii käibe kui kasumi kümneprotsendilist kasvu,» märkis ta.

Mõõdukas kasv tuleb Lutsu hinnangul ilmselt Eesti, Läti ja Norra turu varal. Soomes seevastu on Lutsu sõnul märgata juba tellimuste vähenemist.

«Kui praegu üks turg langeb, ei mõjuta see meid enam niimoodi nagu buumi järel, sest tänu mitmesse riiki ekspordile on ettevõte nüüd stabiilsem,» selgitas ta. Kriisi valus kogemus jättis Lutsu sõnul pikaks ajaks meelde, et kõiki mune ei tohi ühte korvi panna, vaid neid tuleb püüda jagada. Siis ei lähe kõik hoobilt katki.  

AS TMB-l on kaks tehast – üks Tartus Betooni tänavas, teine Lätis Riia külje all. Tänavu kavatseb firma investeerida Jaan Lutsu sõnul kuni kolm miljonit eurot Läti tehase laiendamisse ning tulevikus võibki ettevõtte peakontor asuda Lätis, sest nende tehase lähedal on kohe Riia oma nõudlusega ning Riiast pole pikk tee ka Skandinaaviasse eksportida.

Siiski jääb tootmine samal võimsusel või suuremaski mahus alles ka Tartusse, kinnitas Luts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles