Galerii ⟩ Jaan Poska gümnaasium pidas erakordset lõpuaktust

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy

Jaan Poska gümnaasiumile oli tänavuse õppeaasta lõpp erakordne, ja mitte ainult eriolukorra aegse kaugõppe pärast. Möödus ju veebruaris 100 aastat Tartu rahulepingule allakirjutamisest majas, milles tegutseb koolipere. Ja eriline on ERMis Jakob Hurda saalis ja ühtaegu internetis lõpuaktust pidanud üheksas lend veel selle poolest, et 12.h klassi neiud ja noormehed on õppinud samal ajal ka Heino Elleri muusikakoolis.

Klassijuhataja Mari Roostik nimetas 12. h klassi väga erakordseks. «Nad on kolme aastaga läbinud kahe kooli õppekava täies mahus,» lisas ta.

Ka Poska gümnaasiumi direktor Helmer Jõgi kiitis enne aktust Tartu Postimehele antud intervjuus Elleri kooliga ühisõppes oleva klassi õpilasi, kuid pidas väga tähtsaks kogu kooli ühise pere tunnet.

«Kui me vaatame klasse eraldi, siis meie koolis neil väga vahet ei tehtagi,» ütles Jõgi. «Meil on pakkumises ligi 100 valikainet, ja vähemasti kolmandikus tundidest-ainetest õpilased segunevad. See tekitab ühtse pere tunnet ja üksteise toetamist. Ja ma olen aru saanud vestlustest õpilastega, et meie kooli tahetakse tulla just õpilaste omavaheliste, aga ka õpilaste ja õpetajate vaheliste heade suhete pärast.»

Tühi istekoht kahe vahel

Aktusel istusid lõpetajad ja õpetajad nii, et igaühel oli vahet vähemalt üks istekoht. ERMi kaamerad, mikrofonid ja arvutid andsid saalis toimuva telesaatena edasi kõikidele, kes internetist oskasid ja soovisid vaadata. Saali oli istuma lubatud küllap vist ainult üks lapsevanem, kes ka lastevanemate esindajana läks lõpuks pulti ja võttis sõna - Meelis Külaots.

Õpilaste muusikalised ja tantsulised esinemised olid salvestatud ning linastusid saalisviibijate ees suurel ekraanil. Aktuse vahetekstidena kõlas saalis elavas esituses mõtteid ja meenutusi, mille olid kirja pannud lõpetajad ise.

Lõpetajatega näost näkku

Direktor Helmer Jõgi istus pool aktust Hurda saali ühes tagumises reas ning jälgis ekraanilt ja kõlaritest muu hulgas ka iseenda südamlikku kaheksaminutilist sõnavõttu. «Kokutas küll, aga sai hakkama,» kommenteeris ta oma videopöördumist vaikselt, kui kõik aplodeerisid.

Kui õpilasi hakati nime pidi lõputunnistuse saajana välja hõikama, astus direktor saali ette ja ütles, et tahab vaadata mitte nende kuklaid, vaid näha viimast korda neid näost näkku ilma kaamera vahenduseta.

Poska gümnaasiumi üheksandas lennus on 177 lõpetajat, kellest üheksa said nii häid õppetulemusi, et lõpetasid medaliga. Et Hurda saalis järgida koroonakorralikkust, oli vaja teha kolm aktust: kell 11, kell 13 ja kell 15.

Lõpupildi tegemiseks oli valitud ERMi viinaköök. Sinna minek ei olnud lõpetajaile kerge, sest mõnedki emad-isad, vanaemad-vanaisad ja õed-vennad olid tulnud õnnitlema ning ootasid Hurda saalist väljujaid parklas, lilled käes, palavas päikesepaistes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles