LOODUS ⟩ Rukkirääk naasis taas kalendri järgi

Karl Adami
, loodusfotograaf
Copy
Häälitsemisel sirutab rääk kaela välja ja pöörab seda kord ühele, kord teisele poo­lele. Nii võib tunduda, et sama linnu laul kostab eri suundadest.
Häälitsemisel sirutab rääk kaela välja ja pöörab seda kord ühele, kord teisele poo­lele. Nii võib tunduda, et sama linnu laul kostab eri suundadest. Foto: Karl Adami

Tänavune mai on võrreldes varasemate aastaste lehekuudega üpriski jahe, nii öösel kui päeval. Eelmisel aastal rõõmustasid toomingaõied paljusid juba aprilli lõpul, tänavu aga mai esimesest nädalast. Linnumaailmas leidub aga neid, kes hoolimata ilmast saabuvad meile justkui kalendri järgi. Räägulind näiteks potsatab rändelt rohu sisse enamasti mai keskpaigas. Nõnda tänavugi.

Pajupõõsaste varjus laulvate käosulaste ja mõne laksutava ­ööbiku kõrval oli rukkirääku südantsoojendav kuulda. Taas on nad tagasi, et täita päevad ja ööd rääkumisega. Seda isegi heinakuu lõpuni, kui olud võimaldavad. Kui selle valju hääle järgi tunnevad räägu ära lapsedki, siis silmanud on seda ruiklast vähesed.

Enamasti toimetavad rukkiräägud niitudel, võsastunud heinamaadel, jõeäärsetel luhtadel ja karjamaadel ning isegi viljapõldudel ja raiesmikel.
Enamasti toimetavad rukkiräägud niitudel, võsastunud heinamaadel, jõeäärsetel luhtadel ja karjamaadel ning isegi viljapõldudel ja raiesmikel. Foto: Karl Adami
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles