Kajar Lemberi süüasja arutamine lükkub taas edasi, istungit enam spaase ei kolita

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Kajar Lemberi ettevõte Vudila pälvis veebruaris EVEA auhinnagalal tiitli "Maa sool".
Kajar Lemberi ettevõte Vudila pälvis veebruaris EVEA auhinnagalal tiitli "Maa sool". Foto: Mihkel Maripuu

Kajar Lemberi ning teiste PRIA petmises süüdistatavate eraisikute ja ettevõtete süüasja arutamine lükkus taas edasi. Avaistung on lükatud juuni algusesse ning istungeid enam kohtumajast Vspaahotelli konverentsikeskusesse ei kolita.

Et kahele esimesele istungile oli kutsutud osalema nelikümmend inimest, planeeriti süüasja arutamine kolida 18. ja 22. maiks Tartu kohtumajast Vspaahotelli konverentsikeskusesse.

Reedel teatas kolme süüaluse kaitsja, et paraku ei ole neil võimalik 18. mail kohtuistungil osaleda. Et kohtul polnud ka kindlust, kas kaitsja 22. mail toimuma pidanud istungile jõuab, otsustas kohtunik Raina Pärn istungi edasi lükata juunikuusse, mil pole vaja ka enam istungit kohtumajast välja kolida.

«Arvestades senist kaitsja käitumist, puudub kohtul igasugune veendumus, et kaitsja reaalselt plaanib homme toimuvale kohtuistungile ilmuda või nimetada selleks ajaks enda asemele asenduskaitsja,» ütles asja menetlev kohtunik Raina Pärn. Ta lisas, et et ei pea võimalikuks viivitada kriminaalasja arutamise edasilükkamise otsuse tegemisega.

Kohus tegi kolmapäeval, 20. mail määruse, millega määras süüdistatavatele V. Albergile, Ü. Lippusele ja OÜ-le Õkomuld asenduskaitsja riigi õigusabi korras. Et asenduskaitsja määramine ja kaitseülesannete täitmisele asumine võtab aega, saab kriminaalasja arutamist jätkata kõige varem 5. juunil.

«Antud olukord, kus ei ole võimalik kriminaalasja arutamist planeeritult alustada, on tingitud ühe osalise ilmselgelt vastutustundetust ja lahendusi mitte otsivast käitumisest,» märkis kohtunik Pärn. Ta lisas, et on edastanud kaitsja tegevuse kohta ka teate advokatuurile.

Lõuna ringkonnaprokuratuur esitas Jaago Roosmannile, Kajar Lemberile ja veel kuuele inimesele ning kaheksale äriühingule süüdistuse soodustuskelmuses. Lemberit süüdistatakse ka toimingupiirangu rikkumises ja altkäemaksu võtmises ning üht inimest altkäemaksu andmises.

Süüdistuse järgi taotlesid süüdistatavad 2006.–2015. aastani pettuse teel ettevõtluse arendamise sihtasutuselt (EAS) ja PRIA-lt toetusi, et soodustada mitmete inimeste ja äriühingute majandustegevust või saada võimalus toetust eesmärgipäratult kasutada. Kokku saadi PRIA-lt ja EASilt põhjendamatult toetust 36 korral kümne objekti jaoks üle 1,8 miljoni euro.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles