Tänavakunstnikust sõjaajaloohuviline asus kaitseliidu Tartu maleva pealiku abi kohale

Copy
Kristjan Bachman korraldas novembris 2019 Raadi sõjaväekalmistul Vabadusristi kavaleri kolonel Siegfried Pindingu hauaplatsi korrastustöid, millega kaasnes taasõnnistamine.
Kristjan Bachman korraldas novembris 2019 Raadi sõjaväekalmistul Vabadusristi kavaleri kolonel Siegfried Pindingu hauaplatsi korrastustöid, millega kaasnes taasõnnistamine. Foto: Sille Annuk

Kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi on nimetanud Tartu maleva pealiku abi ametikohale Kristjan Bachmani, kes on tuntud kunstnikuna, eriti aga tänavakunstnikuna Bach Babachi nime all.

Kaitseliidu teatel on Kristjan Bachman aastast 2015 Tartu maleva esimese malevkonna pealik. Igapäevatöös on ta kõrgema kunstikooli Pallas osakonnajuhataja abi ja lektor, samuti annab ta eraettevõtjana oma panuse ajaloopärandi säilitamisse, tehes koostööd muinsuskaitseameti, omavalitsuste ja kodumaiste sõjamuuseumitega.

Tartu kunstikooli lõpetas ta 1996 ja Tartu kõrgema kunstikooli 2009. Tal on pärandtehnoloogia magistri kraad, mille ta sai Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemiast 2015. Tartu kunstnike liidu liige aastast 2017.

Kristjan Bachmani hobid on Vabadussõjaga seonduv temaatika ja Vabadussõja mälestussammaste korrastamine ning teise maailmasõja Eesti sõjaajalugu, selle taasesitamine ja üldsusele vahendamine, aga vastukaaluks militaarsele tegevusele ka tänavakunst ja aerograafia.

«Minu tahe on eelkõige ühtlustada rahuaegsete allüksuste koostööd ja kaasamist, mis on ka üks selle ametikoha ülesandeid,» märkis ta. «25 kaitseliiduaasta jooksul olen õppinud tundma maleva allüksuste omapära ja dünaamikat. Näen, et vabatahtlikud tahavad teha ja toetavad üksteist, see on oluline koostöö alus.  Aastatega on tegevus kaitseliidus loonud minu ümber tutvusringkonna, mille olemasolu peaks mind sellel ametikohal toetama, ja kindlasti püüan anda endast parima.»

Kristjan Bachmanit on tunnustatud aasta kaitseliitlase tiitliga 2012 ja Tartumaa Kultuuripärli tiitliga 2017.

Kristjan Bachman alias Bach Babach tegi veebruaris 2018 Laupa koolile aulasse vilistlasena kingituse.
Kristjan Bachman alias Bach Babach tegi veebruaris 2018 Laupa koolile aulasse vilistlasena kingituse. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kunstnikuna tegi Kristjan Bachman alias Bach Babach veebruaris 2018 Järvamaal Laupa koolile aulasse vilistlasena kingituse. Lava tagumist seina maalinguga kattes jäi mõisa kivisein siiski puutumata, sest kunstiteos valmis seinale kinnitatud erilisele kangale.

Möödunud aasta novembris oli Tartu kultuuriklubis Promenaadiviis Bach Babachi isikunäitus «Kurvides on asju. Minu kuldlõiked vol. 4». Selle tutvustuses kirjutab autor, et aerosoolvärvide ja šabloontehnika kasutamisega hakkas aina rohkem huvi pakkuma aerograaf ja katsetused erinevate töövahendite kombineerimisel. Tellimustööde vahel valmis 2011. aastal esimene aerograafiline maal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles