Emajõele võib lähiaastail lisanduda uusi jõekohvikuid ja puhkekohti

Tartu Postimees
Copy
Emajõe kallas kesklinnas.
Emajõe kallas kesklinnas. Foto: Sille Annuk

Linnavalitsus arutas eilsel istungil, milliseid puhke-, spordi- ja sadamaehitisi võib uue üldplaneeringuga Emajõe kallastele kavandada.

Muu hulgas kaaluti linnavolikogu arengu- ja planeerimiskomisjoni ettepanekuid paatmajade, saunade ning kogukonnakohvikute alade loomiseks Emajõe äärde.

Linnapea Urmas Klaasi sõnul on Emajõe ja selle kallaste ligitõmbavamaks muutmine olnud linna üks prioriteete. «Viimaste aastatega oleme toonud Emajõe äärde rohkem elu ja inimesi, avanud suvekohvikuid ja korrastanud kaldaalasid, mis toob üha rohkem rahvast jõe äärde aega veetma. Kindlasti on meil siin veel ka kasutamata võimalusi, olgu need jõekohvikud või muud jõeäärsed või -pealsed puhkekohad,» rääkis linnapea.  

Linnavalitsus kavandab uues üldplaneeringus Emajõele alad, kuhu võib rajada puhke- ja toitlustuskohti, sealhulgas ka kogukonnakohvikuid. Kaldaga püsivalt ühendatud avalikku teenust pakkuvaid ehitisi võib edaspidi jõele kavandada Kaarsilla ja Kroonuaia silla vahelise ala kesklinnapoolsel küljel, Emajõe ja Kartuli tänava ristumisala ning Siili ja Sõbra tänava ristumisala läheduses Emajõe paremkaldal,  Fortuuna tänav 10 krundi naabruses Emajõe vasakkaldal ning Ihaste sadamas.

Alused, millelt toitlustus- või puhketeenuseid jõel pakkuma hakatakse, peavad sobituma linnaruumiga ning kui selleks kasutatakse navigatsiooniks sobimatuid laevu, siis peavad need olema linnaruumi sobivas seisukorras. 

Jõel tegutsevad alused peavad pakkuma laiale avalikkusele suunatud teenuseid, mistõttu  paatmajade ja väljaspool sadamaalasid asuvate paatsaunade pikaajalist ankurdamist linna piires ei kavandata. «Eesmärk on hoida jõe akvatoorium ja kaldad kõigile ühiskasutamiseks avatuna,» põhjendas Klaas.

Jõekohvikute tuleku eelduseks on Tartu linnavolikogus uue üldplaneeringu kehtestamine, mis praeguste plaanide kohaselt  toimub 2021. aasta septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles