GALERII ⟩ Eriolukorra tõttu möödus 9. mai Raadil kõnede ja pillimänguta (1)

Copy

Täna, 9. mail tähistatakse vene kultuuriruumis teise maailmasõja lõppu ning sel puhul on kombeks viia kohalike memoriaalide juurde lilli ja küünlaid. Tartus Raadi järve kaldal asuv memoriaal kattus küll keskpäevaks lilledega, kuid tavapäraseid kõnekoosolekuid ja pillimängu seekord seal ei kuulnud.

Raadi memoriaali juures asuv parkla oli küll keskpäeval Georgi lindikestega kaunistatud autosid ja mootorrattaid täis, kuid memoriaali ette liikusid inimesed paarikaupa või perekonniti.

Keskpäevaks kattis memoriaali lillekuhil, millest suurem osa olid ikka punased nelgid. Siiski võis nelgimerest eristada ka roose, valgeid liiliaid ja nartsisse.

Harjumuspäraseid 9. mai paraadkõnesid ning pillimängu sel korral kuulda ei saanud.

Ka tiirutas Raadi mõisapargi läheduses politseipatrull, kuid korrakaitsjad ei pidanud memoriaali juures korda looma hakkama.

Raadi memoriaal avati 29. detsembril 1975. See oli pühendatud 1941. ja 1944. aastal Tartu lahingutes hukkunud 2069 Nõukogude võitleja mälestuseks.

2013. aastal paigaldas Tartu linnavalitsus monumendi lähedale infotahvli selgitava tekstiga eesti, vene, inglise ja saksa keeles, kus väidetakse, et aastatel 1941–1944 Tartus ja Tartu lähistel langenute ning Nõukogude ja Saksa julgeolekuasutuste mõrvatute arv ja kõik matmiskohad ei ole teada. Samuti ei olevat teada Raadi parki maetute täpne arv ja haudade asukohad.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles