TÜ kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna töö muutub taas tavapäraseks

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
TÜ kliinikumi EMO sissepääs 
TÜ kliinikumi EMO sissepääs Foto: Kristjan Teedema

Reedel, 8. mai õhtul muutub Tartu ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna töö selliseks, nagu see oli enne eriolukorra kehtestamist.

20. märtsil avati TÜ kliinikumis kaks erakorralise meditsiini osakonda. Esimene osakond asus tavapärase EMO ruumides ning oli mõeldud vaid koroonaviiruse kahtlusega patsientidele. Teine osakond oli mõeldud kõigile teistele erakorralist abi vajanud patsientidele ning asus J-korpuses, kuhu pääsemiseks tuli siseneda maja peauksest.

Nüüd enam kahte osakonda tarvis pole ning EMO töö jätkub vaid erakorralise meditsiini osakonna ruumides.

«Oli väga oluline suurendada valmisolekut erakorralist haiglaravi vajavate patsientide jaoks, mistõttu seati sisse COVID-19 kahtluse või diagnoosiga patsientidele eraldi EMO,» selgitas kliinikumi kriisijuhtimismeeskonna juht professor Joel Starkopf.

«Ent jälgides nakatumiste, haiglaravi vajavate patsientide ning COVID-19 viirusega EMOsse pöördumiste arvu, on võimalik jätkata tööd ühises osakonnas ning vabastada hematoloogia-onkoloogia kliiniku päevaravi osakond,» lisas professor Starkopf. Ta kinnitab, et ühises EMOs on jätkuvalt tagatud COVID-19 patsientide ning mitte-COVID-19 patsientide eraldamine.

Olgugi et pöördumiste arv COVID-19 patsientidele mõeldud EMOsse on tagasihoidlik, ei erine teiste patsientide voog tavapärasest. Seetõttu paneb erakorralise meditsiini osakonna juhataja dr Annika Uue inimestele südamele, et erakorralise meditsiini osakonda ei külastataks liialt kergekäeliselt. «Mitte-erakorraliste kaebuste korral palume pöörduda perearsti või perearsti nõuandeliini poole. COVID-19 kahtluse korralgi tuleb esmalt ühendust võtta perearsti või perearsti nõuandeliiniga, mille kaudu korraldatakse vajaduse korral testimine või edasine diagnostika,» selgitas dr Uue.

Soojade kevadilmade ja eriolukorra meetmete leevendamise tõttu on inimesed senisest aktiivsemad. Seetõttu kutsub dr Annika Uue üles ettevaatlikkusele. «Kevade saabudes sagenevad aiatöömasinate ja batuutidega seotud traumad. Täiskasvanutel tuleb järgida ohutusnõudeid ning lapsi tuleb muruniidukite ja -traktorite eest hoida. Liikluses ja sportimisel on oluline tagada nii enda kui ka kaaslaste ohutus,» ütles dr Uue.

Patsientide sisenemine EMOsse jätkub nii, nagu see oli enne eriolukorda. Sama kehtib ka nädalavahetusel silmakliiniku ja stomatoloogia kliiniku patsientidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles