JÄRELKUULATAV ⟩ Majandusteadlane Tartu Postimehe raadiosaates: arvudes võib see kriis tulla eelmisega sarnane

Tartu Postimees
Copy
Makroökonoomika professor Raul Eamets.
Makroökonoomika professor Raul Eamets. Foto: Margus Ansu

Teisipäeval Kuku raadio eetris olnud saates «Vahetund Tartu Postimehega» aitas koroonakriisist tingitud majanduslanguse loomu ja tõsidust ennustada majandusteadlane professor Raul Eamets.

Eamets rõhutas, et viiruse levikust põhjustatud majandusseisak toob endaga kaasa kriisi, milletaolist ei ole seni nähtud, ning seetõttu on selle täpset olemust raske ennustada. Küll aga avaldas ta arvamust, et valmis tasub olla pigem pessimistliku stsenaariumi täideminekuks.

«Kui eriolukorda hakatakse lõdvendama, siis liikumispiirangutest tingitud probleemid taanduvad ja tekib illusioon, et nüüd ongi kõik korras ja kõik läheb vanaviisi rõõmsalt edasi. Samas ei tohi ära unustada, et meie majanduse üks suuremaid mootoreid on ikka eksport ja kui me vaatame eksporti kaupade mõttes, siis ei ole sugugi kindel, et mahud taastuvad suve jooksul. Teised riigid, kes on meie kaupu ostnud, keskenduvad paljuski oma majandusele ja siseturule. Seega löök on meil alles ees,» arutles ta.

Eamets tuletas meelde, et teine oluline Eesti ekspordivaldkond on teenused ehk turism ja selle kiiret taastumist ei ole kindlasti oodata. «Kodumaine turism võib küll üht-teist korvata, aga see kindlasti ei korva sama mahtu, mida seni on andnud välismaalt lähtuv turism.»

Raadiosaate esimeses pooles arutlesid ajakirjanikud Aime Jõgi ja Rannar Raba Tartu ülikooli õppejõu Ene Selarti ning endise tudengi ja praeguse teleajakirjaniku Henry-Laur Alliku vahel edasi kääriva avaliku vastasseisu üle.

«Vahetund Tartu Postimehega» läheb Kuku raadio Tartu sagedusel (100,2 MHz) otse-eetrisse teisipäeviti kell 13. Saadet saab järelkuulata ka Kuku podcast'idest, iPodcastidest ja Spotify rakendusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles