Tartu linnavalitsus võttis Pirogovi eelnõu volikogust tagasi

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Tartu linnavalitsus loobus eelnõust, millega oleks Pirogovi platsil alkoholi tarvitamise õigust piiratud.
Tartu linnavalitsus loobus eelnõust, millega oleks Pirogovi platsil alkoholi tarvitamise õigust piiratud. Foto: Kristjan Teedema

Tartu linnavalitsus võttis täna volikogu menetlusest tagasi eelnõu, mis oleks Pirogovi platsil keelanud alkoholi tarvitada hädaolukorra lahendamiseks välja kuulutatud eriolukorra ajal. Eelnõu teine lause andnuks Tartu linnavalitsusele õiguse lähtuvalt avalikust huvist seal alkoholi tarbimist piirata ka muul ajal.

«Eelnõu koostamise ajal aprilli alguses haigestumine kasvas ja juttugi ei olnud eriolukorra meetmete leevendamisest, eile vabariigi valitsus esitas eriolukorrast väljumise strateegia kava, mis näeb ette eriolukorra meetmete leevendamist, ja selles olukorras on ära langenud vajadus Tartu volikogu poolt lisapiiranguid kehtestada,» põhjendas Tartu linnapea Urmas Klaas.

Eelnõu teise lause kohta, mis oleks andnud linnavalitsusele voli alkoholi pruukimise õigust ükskõik millal piirata ja mis nüüd ka päevakorrast maas on, ütles Klaas järgmise kommentaari: «Kuivõrd see teema on seotud eriolukorraga ja praegu on menetluses eelnõud, mis piiranguid saab tulevikus kehtestada eriolukorrata, siis on see teema uues valguses.»

«Tulevikuks tuleb sellest tähele panna seda, et me peame läbi rääkima, kuidas suurendada volikogu otsustamise kiirust, kui meil on keerulised olukorrad,» lisas Klaas.

Volikogu liige Vahur Kalmre, kes on kõnealust eelnõu leheveergudel kritiseerinud kui tarbetut ja volikogu rolli vähendavat, ütles kiires kommentaaris, et teha saab kaks loogilist järeldust.

«Esiteks, linnavalitsus sai aru, et eelnõu on mõttetu ja teine lause on ohtlik, sest paneb Tartu linna rumalasse olukorda, et just Tartus hakkab linnavõim eriolukorda kasutades võimurolle muutma,» rääkis ta. «Teiseks on spekulatsioon, et ilmselt sai linnavalitsus aru, et suure tõenäosusega see eelnõu kukub läbi, sotsiaaldemokraatide ja reformierakondlaste ridades on mõtlevaid inimesi.»

Reformierakonna fraktsiooni eilsel arutelul kerkis tõepoolest küsimus, kas eelnõu teise lause võiks linnavalitsus tagasi võtta. Esimene lause, nagu Klaaski osutas, tundus juba hilinenud.

Eelnõu tutvustades oli kasutusel näide, et Pirogovis võiks alkopiirang avalikes huvides olla näiteks lastekaitsepäeval, seda tähistatakse igal aastal 1. juunil. «Mina olen endiselt seisukohal, et meil kõigil peab olema nii palju mõistust, et me kontrollime oma käitumist sellistel päevadel, mis on alkoholi tarvitamise suhtes eriti tundlikud,» ütles Klaas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles