Prima Vista ja Tartu kirjandusmaja asukad tähistavad raamatu ja roosi päeva ühise veebiprogrammiga

Tartu Postimees
Copy
Tartu linnakirjanik, luuletaja Carolina Pihelgas.
Tartu linnakirjanik, luuletaja Carolina Pihelgas. Foto: Kristjan Teedema

Tänavu toovad kirjandusfestival Prima Vista, kirjanduslinn Tartu, Eesti kirjanike liidu Tartu osakond ja Utoopia raamatupood 23. aprillil, raamatu ja roosi päeval ühiselt publiku ette kirjandusest inspireeritud veebiprogrammi.

«Kirjanduselu pole Tartus ju seiskunud,» rääkis Prima Vista programmijuht ning tänavuse raamatu ja roosi päeva programmi eestvedaja Marja Unt. «Raamatulaata, rooside jagamist ja muid tavapäraseid sündmusi me sel aastal küll korraldada ei saa, kuid seda suurem väljakutse on veebi vahendusel raamatusõpradeni tuua kirjanduselamusi.» Lisaks kuulamisele-vaatamisele saab publik üritusel osaleda omapoolsete kommentaaride, küsimuste ja head soovidega. Samuti kutsutakse kõiki üles postitama sündmuse seinale mälestusväärseid elamusi raamatute kinkimisest, olgu siis kinkijana või kingi saajana.

Kirjanduslinn Tartu Facebooki lehel kell 14 algav üritus toob raamatusõpradeni kultuurisilla Barcelonaga, luulet Carolina Pihelgaselt ja Tõnis Vilult, sissevaate Tartu kirjandusrahva kodustesse raamatukogudesse ja kirjanduskonkursi «Esimene samm» võitja väljakuulutamise. Õhtune otseülekanne «Tühi saal» tõmbab aga katte kirjandusmaja näiliselt tühjas saalis asuvalt kaameralt, mis toob publiku ette mitmed ootamatud loomingulised ja performatiivsed etteasted.

Raamatu ja roosi päeva idee pärineb 1930. aastate Barcelonast, kui üks raamatukaupmees otsustas suurendada kirjanduse mõju rahva hulgas, süvendada inimeste lugemisharjumust ja elavdada raamatumüüki. Nii kutsus ta üles sel päeval mehi kinkima naistele roose ja naisi meestele raamatuid. 1995. aastal kuulutas UNESCO 23. aprilli raamatu ja roosi päeva raamatu ja autoriõiguste päevaks. Päev on kõnekas ka kirjandusajaloo seisukohast, kuna 23. aprillil sündisid Nabokov ja Laxness ning surid Cervantes ja Shakespeare.

Kirjandusfestivali Prima Vista ning Tartu kirjandusmaja programmi toetavad Tartu linn ja Eesti kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles