Tartu ülikooli kliinikum laiendab infektsioonivolinike e-õppe kõikjale Eestisse

Tartu Postimees
Copy
Infektsioonivolinikud Tabivere hooldekodus.
Infektsioonivolinikud Tabivere hooldekodus. Foto: Margus Ansu

Täna lõpetavad Tartu ülikooli kliinikumis e-kursuse esimesed infektsioonivolinikud, kes peavad edaspidi hakkama koolitama hooldekodude töötajaid, et ennetada neis asutustes koroonapuhangute teket.

«Kliinikum on valmis panustama COVID-19 puhangute ennetamisesse intensiivse infektsioonivolinike, hooldekodu õdede ning hooldekodusid teenindavate kodu- ja pereõdede koolitamise kaudu,» kinnitas Lõuna meditsiinistaabi juht Marek Seer.

Koolitus, mis on e-õppe vormis Moodle'i keskkonnas, oli esialgu mõeldud Lõuna meditsiinistaapi kuuluvatele haiglatele ning nende teeninduspiirkondadele, ent nüüdseks on alustatud samadel põhimõtetel koolituse ettevalmistamisega ka mujal Eestis.

«Olgugi et Eestis on COVID-19 levimus regionaalselt erinev, kuuluvad kogu Eesti eakad elanikud selle haiguse riskirühma, mistõttu on ennetustegevus parim võimalik lahendus hoida ära olukorra eskaleerumine,» selgitas Seer. Ta lisas, et kliinikumiga on teinud koostööd nii sotsiaalministeerium, sotsiaalkindlustusamet kui päästeamet.

Paralleelselt esimese e-kursuse lõppemisega on jõudmas lõpule ka kliinikumi tegevus Tabivere hooldekodus, mis annab kliinikumile kindluse jagada kogemust üle Eesti.

Koos vallavalitsusega Tabiveres infektsioonitegevusi korraldanud Tiina Teder hindas hooldekodu eriprojekti õnnestunuks ning äärmiselt vajalikuks ka edaspidiste võimalike haiguspuhangute ärahoidmiseks. «Kliinikum võttis erakorralise projekti ette seetõttu, et hooldekodus oli COVID-19 puhang. Kuna sealsed patsiendid kuuluvad ravitöö mõttes kliinikumi teeninduspiirkonda, oli oluline ennetada haiguse edasist levikut,» rääkis Teder.

Tabiveres hinnati võtmetähtsusega tegevuseks nakatunud ja mittenakatunud elanike eraldamine teineteisest. See võimaldas infektsioonikolde lokaliseerimist. «Kliinikumi personal tegi hooldekeskuses paralleelselt nii ümberkorraldusi infektsiooninõuetest lähtuvalt kui ka õpetas omavalitsuse poolt hooldekodusse tööle võetud personali. Lisaks teeb kliinikumi õenduspersonal valvetööd, millega on tagatud hooldekodule meditsiiniline järelevalve,» kirjeldas Teder. 

Lõuna-Eesti regiooni haiglate 32 uut infektsioonivolinikku saavad täna Tartu ülikooli kliinikumi tunnistused ning on seega edaspidi sotsiaalsüsteemi nõustavad partnerid viirus- ja haiguspuhangute korral. Lisaks alustab tegevust uus 28-liikmeline grupp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles