Õppejõud Marit Kiljako lõi vabatahtlikutööga e-kursuse

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Tervishoiukõrgkooli õppejõud Marit Kiljako.
Tervishoiukõrgkooli õppejõud Marit Kiljako. Foto: Sille Annuk

Tartu tervishoiukõrgkooli õppejõud Marit Kiljako on seadnud kokku e-kursuse «Hooldekodude töökorraldus eriolukorras», millele pääseb ligi aadressil www.nooruse.ee/ekursused.

Kursus on tasuta, see sündis koostöös Tartu ülikooli kliinikumi infektsioonikontrolli teenistuse töötajatega ning seal pakutu kattub paljus sellega, mida infektsioonivolinikud hooldekodusid nõustades jagavad.

Juba 200 vaatamist

«Oma kooli veebikeskkonnas me pakume seda seetõttu, et need teadmised on vajalikud ka meie enda tudengeile, kes on end vabatahtlikena hooldekodudesse tööle pakkunud,» ütles Marit Kiljako. Ka ta ise panustas kursust välja mõeldes sellesse oma vaba aega ja tahet.

Kursus on veebis olnud vaid nädalapäevad, aga juba on vaadatud seda 200 korda, mis annab märku, et õige asi on õiges kohas.

Marit Kiljako lisas, et kuigi enamikul hooldeasutuste töötajatel on kutsetunnistus, ei pruugi kõigil see tunnistus veel käes olla, õpe kestab kaks aastat. Niisamuti on olnud hooldeasutustes vaja palgata asendajaid, kuna oma töötajad on pidanud koju jääma kas nakatumise või karantiini tõttu.

Kursus on lihtsas keeles, igal pool on viidatud allikatele, teadusliku tekstiga pole liialdatud. Lisatud on linke, kust saab huvi korral juurde lugeda. Eriti väärtuslikud on videod, kust näeb praktilist tegevust ruumide puhastamise ja kaitseriietuses töötamise ning asutuses eri tsoonide loomise kohta. Ka leiab kirjeldused, mida on vaja teada surnu hooldamisest. Lõpus on enesekontrolli küsimused.

Teinegi e-kursus

Sellele kaheksatunnisele e-kursusele lisandub peagi aga teinegi, 26-tunnine õppekursus «Hoolduse algteadmised», mille tellis Tartu tervishoiukõrgkoolilt haridusministeerium koostöös töötukassaga ning mille taga on juba enamate inimeste töö.

Selles on suurel hulgal hooldustoimingute kirjeldusi ning seal ei õpetata ainult nakatunud klientidega ümberkäimist. Õppijad peavad veebi teel kohtuma ka õppejõuga ning saavad materjali omandamise järel ühe ainepunkti. «Varem me tavapärast hooldajatööd interneti teel ei õpetanud, aga nüüd on aeg teine,» põhjendas Marit Kiljako.

Marit Kiljako on hügieeni ja infektsiooni teemasid õpetanud tervishoiukõrgkoolis juba aastaid, aga töötab ka kliinikumis onkoloogiaõena.

«Minu patsiendid ei ole Covidi-haiged, nad on täiesti tavalised inimesed, kes tulevad keemiaravi saama ja viibivad haiglas lühikest aega,» ütles ta. «Aga kuna nad on vahepeal olnud kodused, jälgime neid väga tähelepanelikult, ka haiglasse tulles küsitleme neid rohkem ning kindlasti kraadime neid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles