Päästjatele teevad muret kulupõlengud ning kogunevad noored ja eakad (1)

Tartu Postimees
Copy
Päästeameti masinad.
Päästeameti masinad. Foto: Mihkel Maripuu

Päästeameti patrullid on märtsi lõpust käinud kontrollimas lõkete ohutust tuleohtlikul ajal. Nende käikude ajal hoitakse silm peal ka sellel, kuidas peavad inimesed avalikes kohtades kinni eriolukorra tõttu kehtestatud piirangutest. Suuremaid alasid on kontrollitud droonidega. Esimese nädalaga on päästeamet teinud 818 patrulli, keskmiselt sada käiku päevas.

Aasta algusest 5. aprillini on registreeritud 252 metsa- ja maasikupõlengut üle kogu Eesti ning enim teevad muret kulupõlengud. Inimesed kipuvad lõket tehes alahindama ilmaolusid ning see on toonud kaasa suuri maastikupõlenguid.

Patrullides on ilmnenud, et üldiselt peavad inimesed kehtestatud liikumispiirangutest kinni ning mõistavad ka piirangute vajalikkust, kuid muret tekitavad rahvarohked kogunemised looduskaunites kohtades, noorte kogunemised ja liikumispiiranguid eiravad eakad.

«Noori oli kogunemas märgata küll, kuid päästeautot nähes joosti laiali. Seega võib järeldada, et piirangutest teatakse, kuid alati neid ei järgita,» kirjeldas olukorda Tartu Annelinna komandopealik Jaano Maask.

«Kuigi linn oli üldiselt üsna tühi, hakkas silma, et kogunetakse siiski kaupluste juures. Pensionipäevale järgnenud nädalavahetusel tulid eakad inimesed sisseoste tegema ja eksiti ka 2+2 reegli vastu. Tegime selgitustööd ning kordasime ohutuseks vajalikud reeglid üle,» ütles Rapla päästekomando meeskonnavanem Villu Pihlakas.

Alanud nädalaks prognoosib ilmateenistus sooja üle 10 kraadi, kohati ulatub temperatuur 17 kraadini. Päästeamet soovitab seoses koroonaviiruse tõkestamiseks loodud piirangutega igasugused ühised koosviibimised praegu edasi lükata ning õue minnes piirduda jalutuskäikudega kas üksi, kahekesi või vaid kõige lähemas pereringis, hoides teiste inimestega vähemalt kahemeetrist vahet.

Samuti tuletab päästeamet meelde, et tuleohtlikul ajal tohib looduses tuld teha ainult selleks ettenähtud kohtades ja järgida tuleb tuleohutusnõudeid. Kulu põletamine on keelatud aastaringselt.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles