Kriis. Üha kasvavad pinged meeskonnas. Tartu kiirabi juht pani ameti maha (16)

Lenel Karu
, reporter
Copy
Tartu kiirabi juht Ago Kõrgvee otsustas ameti maha panna.
Tartu kiirabi juht Ago Kõrgvee otsustas ameti maha panna. Foto: Margus Ansu

Tartu kiirabi juht Ago Kõrgvee esitas 1. aprillil tagasiastumisavalduse ning nõukogu rahuldas selle 3. aprillil. Pinged kerisid üles emotsionaalsete erimeelsuste tõttu meeskonnas, mille tõttu sai ligi 26 aastat ametis olnud kiirabi juhi aeg ootamatult läbi.

Kõrgvee saatis oma töötajatele laupäeval pöördumise, kus soovis koroonakriisis toimetulekuks jõudu. «Tänan teid kõiki Tartu kiirabis tehtud töö eest, selle eest, et olete Tartu kiirabi nägu kujundada aidanud ning ka rasketel aegadel nagu ka praegune koroonaviiruse puhang on, asutusele truuks jäänud,» seisab tema pöördumises. 

Ago Kõrgvee ütles Tartu Postimehele, et tagasiastumiseni viisid erimeelsused administratsiooniga ning loodetavasti aitab tema lahkumine töörahule kaasa.

«See oli emotsionaalne erimeelsus. Kuna inimesed avaldasid kollektiivselt meelt, siis oli keeruline selles asjas midagi ette võtta. Arvan, et inimesed ei andnud aru, mida nad sellega tegelikud teevad,» ütles Kõrgvee laupäeva õhtupoolikul. Tema jaoks nõuab uus olukord veel kohanemist.

«Mul on loomulikult väga kahju, et see nii läks. Minu otsus ei olnud kerge, aga antud olukorras ainuvõimalik selleks, et asutus saaks jätkata normaalselt toimimist,» kinnitas Kõrgvee.

Oma pöördumises kiitis Kõrgvee töötajaid ja tänas. «Olen alati olnud uhke Tartu kiirabis töötavate arstide üle, imetlenud õdede käteosavust ning kiirabitehnikute sõiduoskusi. Jah, ma ei ole teid liiga sageli kiitnud, kuid teen seda nüüd ning loodan, et jätkate samas vaimus, väärtustades inimelu ja oma ametit,» kirjutas ta.

Kõrgveega 26 aastat koos töötanud Andras Laugamets andis 1. aprilli hommikul samuti lahkumisavalduse, sooviga lahkuda Tartu kiirabi administratsioonist, kus ta töötas 0,5 koormusega koolitusjuhina. Kiirabi valveülesannetega soovib ta jätkata.

Töötajate esitatud kollektiivset pöördumist pole Laugamets näinud. «Ago Kõrgvee on olnud minu mentor ja teinud selle süsteemi jaoks väga palju. Tema roll kiirabi arendamisel on olnud unikaalne. Aga tema juhtimisalane käitumine minu jaoks enam ei sobinud,» ütles Andras Laugamets.

Sihtasutuse Tartu Kiirabi nõukogu esimees, Tartu ülikooli kliinikumi finantsjuht Maret Tark ütles, et Ago Kõrgvee otsus tuli talle ootamatult ning selle väga tähtsa asutuse sisemistest pingetest ta rohkem ei tea. «Ju seal on midagi sisemiselt tomunud. Ütlen käsi südamel, et mina ei teadnud varasematest kaebustest midagi,» sõnas Maret Tark.

SA Tartu Kiirabi nõukogu liige, Tartu ülikooli kliinikumi anestesioloogia- ja intensiivravikliiniku juhataja Joel Starkopfi sõnul kujunes kiirabi juhi lahkumiseni viinud olukord ootamatult ja kiiresti. Temani jõudis tagasiastumispalve Kõrgveelt, põhjusena olid välja toodud erimeelsused lähimate kaastöötajatega.

«Paljud Tartu inimesed teavad ja tunnevad Agot, teavad ka tema mõnevõrra käremeelset iseloomu. Viimaste nädalate emotsionaalne pinge ilmselt ei teinud kolleegide vahelist suhtlemist sugugi lihtsamaks ja olukord kujunes selliseks, et Ago otsustas ise lahkumisavalduse esitada,» ütles Joel Starkopf.

Pikemalt saab Ago Kõrgvee ameti mahapanemise põhjustest lugeda homsest Tartu Postimehest.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles